Finansijski direktor kompanije Quantum kaže da je prerano za dovođenje partnera za Panamski projekat

Finansijski direktor kompanije Quantum kaže da je prerano za dovođenje partnera za Panamski projekat

Visoki zvaničnik kanadskog rudara First Quantum Minerals rekao je u sredu da je prerano i verovatno previše izazovno razmatrati dovođenje novog partnera u njegov vodeći projekat u Panami zbog situacije u zemlji, piše Rojters.

Budućnost rudnika Cobre Panama kompanije First Quantum, koji čini oko 1% svetske proizvodnje bakra, postala je neizvesna nakon što je predsednik Paname Laurentino Kortizo u utorak naredio da se rudnik zatvori. Ovo je usledilo nakon odluke najvišeg suda da proglasi ugovor First Quantum neustavnim.

Dovođenje novog investitora koji bi mogao da pomogne u diversifikaciji rizika i jačanju bilansa First Quantum-a je predloženo kao verovatno rešenje.

Komentare je dao finansijski direktor First Quantum Minerals Rajan MekVilijam na godišnjoj rudarskoj konferenciji koju je organizovala Scotiabank, navodi se u belešci koju je pripremila kanadska banka u koju je Rojters uvideo.

Na pitanje za komentare, First Quantum se pozvao na novčanicu Scotiabank. Scotiabank nije bila dostupna za trenutni komentar.

Komentari kompanije su prvi o budućnosti vlasništva rudnika Cobre Panama od sudske presude od utorka.

Panama je doživela neviđene javne proteste nakon što je vlada potpisala novi ugovor sa First Quantum-om za rudnik Cobre Panama. Demonstranti su ugušili snabdevanje rudnika, prisiljavajući First Quantum da obustavi rad rudnika prošle nedelje.

MacVilliam je na konferenciji rekao da s obzirom na događaje u Panami, ostaje nejasno kada će Cobre Panama moći da nastavi operacije.

Radnici rudnika Kobre Panama organizovali su u sredu proteste u različitim delovima zemlje tražeći odgovore o budućnosti svojih radnih mesta.

„Mi sprovodimo mirne proteste u ime naših kolega“, rekao je sindikat rudnika u objavi na društvenim mrežama, istovremeno pozivajući vlasti da uzmu u obzir radnička prava prilikom donošenja odluka o velikom rudniku bakra.

First Quantum podržava više od 40.000 indirektnih i direktnih radnih mesta u Panami.

Odvojeno, kompanija je u saopštenju od srede navela da je zainteresovana za nastavak dijaloga sa vladom Paname i upozorila na štetu po životnu sredinu ako rudnik ne bude zatvoren na uredan način.

Protesti su izbrisali oko 11 milijardi kanadskih dolara (8,1 milijardu dolara) sa tržišne vrednosti First Quantum-a. U sredu su akcije pale za oko 10%.

Kineska kompanija Jiangki Copper Co Ltd je najveći akcionar kompanije First Quantum.

Zatvaranje rudnika takođe ima posledice po centralnoameričku naciju, pošto Cobre Panama doprinosi oko 5% panamskoj ekonomiji.

First Quantum, koji je potrošio preko 10 milijardi dolara za razvoj rudnika, pokrenuo je dva odvojena pravca međunarodne arbitraže kako bi zaštitio svoju imovinu, rekao je finansijski direktor, koji je činio oko 46% njegove zarade u trećem kvartalu.