Protesti primoravaju smanjenje prerade rude bakra u rudniku u Panami

Protesti primoravaju smanjenje prerade rude bakra u rudniku u Panami

First Quantum Minerals smanjio je preradu rude u svom rudniku Cobre Panama u znak protesta protiv projekta koji blokira pristup luci, rekao je u ponedeljak kanadski rudar, što je prvi znak da proizvodnja u jednom od najvećih na svetu rudnici bakra mogu biti ugroženi.

Do poremećaja je došlo zbog „ilegalne blokade“ malih čamaca u luci Punta Rinkon rudnika, navodi se u saopštenju kompanije. Uticao je na isporuku zaliha za elektranu na lokaciji rudnika, dodaje se.

Protesti su počeli nakon što su panamska vlada i First Quantum 20. oktobra potpisali novi ugovor za Cobre Panama, koja doprinosi 1% globalnoj proizvodnji bakra i 5% bruto domaćem proizvodu Paname. Demonstranti kažu da su novi uslovi previše velikodušni prema First Quantumu i navode koruptivne prakse u njegovom odobravanju. Kompanija je negirala optužbe.

Osporavani ugovor daje First Quantum-u 20-godišnje pravo na rudarenje sa mogućnošću produženja na još 20 godina, u zamenu za 375 miliona dolara godišnjeg prihoda Panami.

Ugovor se suočio sa brojnim pravnim izazovima i najviši sud Paname će sada odlučiti da li da ga opozove. Istraživanje Rojtersa ranije u novembru pokazalo je da većina advokata veruje da bi sud verovatno poništio ugovor.

Spor je izbrisao oko 43% tržišne vrednosti First Quantum-a, ili oko 8,4 milijarde kanadskih dolara (6,1 milijardu dolara). Akcije su pale za 2,8% u ponedeljak popodne.

Portparol kompanije rekao je da je u ponedeljak u rudniku bilo oko 3.000 radnika, u poređenju sa uobičajenim prosekom od 4.000.

Smanjenje prerade rude potencijalno bi moglo da utiče na oko 2% nacionalne radne snage Paname, saopštila je kompanija, dodajući da su dva voza za preradu rude i dalje u funkciji.

Rudnik bi morao da smanji kupovinu zaliha i usluga koje su ekvivalentne 20 miliona dolara nedeljnog prihoda za više od 2.000 panamskih kompanija ako se obustave nastave, dodala je kompanija.