Promet robe između Rusije i Kine buja

Promet robe između Rusije i Kine buja

Prema rečima guvernera Amurske oblasti Vasilija Orlova, obim tereta prevezenog mostom na autoputu koji povezuje ruski grad Blagoveščensku i kineski Heihe više je nego udvostručen za godinu dana. Zvaničnik je podelio brojke na Istočnom ekonomskom forumu (EEF) u Vladivostoku u ponedeljak, tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Saobraćaj na autoputu dužine 1.080 metara preko reke Amur otvoren je u junu 2022. Izgradnja mosta počela je istovremeno u Rusiji i Kini krajem 2016. Otvaranje infrastrukture je prvobitno bilo planirano za novembar 2020, ali je odloženo zbog Covid-a pandemija.

„Otvaranjem stalnog kontrolnog punkta očekujemo postepeno povećanje teretnog saobraćaja na planiranih 4 miliona tona godišnje“, rekao je Orlov, a citira TASS.

Regionalna vlada je novinskoj agenciji rekla da je Kina glavni trgovinski i ekonomski partner Amurskoj oblasti, sa 60% ukupnog spoljnotrgovinskog obima trgovine u prvoj polovini 2023. Operativni kapacitet autoputa trenutno je do 190 jedinica prevoza tereta dnevno.

Najveći deo ruskog izvoza u Kinu preko mosta je neresursni, neenergetski izvoz, kao što su soja i prerađeni proizvodi, žitarice, proizvodi od drveta, prirodni aditivi za hranu i ugalj. Kineska strana snabdeva Amursku oblast opremom, vozilima, robom široke potrošnje, povrćem i voćem. Za prvih osam meseci ove godine most je prešlo preko 35.000 vozila, što je 3,5 puta više nego 2022. godine, preneo je TASS.

Železnički deo mosta otvoren je u novembru 2022. godine, a ruski vozovi su od tada prevezli više od 1,6 miliona tona tereta u Kinu preko veze. U julu je preko novog mosta u Rusiju stigao prvi kineski teretni voz. Kontrolni punktovi sada rade 24 sata dnevno, što omogućava značajno povećanje saobraćaja.

Rusija i Kina su 1995. godine potpisale sporazum o zajedničkoj izgradnji mosta preko reke Amur. Dve strane su 2015. izmenile sporazum potpisivanjem protokola da vlade Amurske oblasti i kineske provincije Heilongđijang dele troškove izgradnje projekta i osnivaju rusko-kinesko zajedničko preduzeće.