IEA: Proizvodnja nuklearne energije na vrhuncu svih vremena

IEA: Proizvodnja nuklearne energije na vrhuncu svih vremena

Globalna proizvodnja nuklearne energije trebalo bi da dostigne najviši nivo u istoriji 2025. godine, jer se sve više zemalja okreće tehnologiji u sklopu planova za smanjenje emisija, prema najnovijoj prognozi Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Nuklearna proizvodnja je usred oživljavanja i očekuje se da će porasti za skoro 3% godišnje u proseku do 2026. godine, predviđa IEA. Rast će prvenstveno biti podstaknut novim postrojenjima u Kini i Indiji, iako bi Južna Koreja i Evropa takođe trebalo da vide nova nuklearna postrojenja koja će biti uključena u rad, navodi agencija.

Očekuje se da će Francuska povećati proizvodnju nuklearne energije nakon što se završi održavanje njenih postrojenja, dok je Japan na putu da ponovo pokrene neke od svojih nuklearnih elektrana.

Velika Britanija, Švedska i Švajcarska su takođe među zemljama koje su na putu da povećaju proizvodnju domaće nuklearne energije produžavanjem radnog veka postojećih postrojenja i izgradnjom novih u pokušaju da povećaju energetsku bezbednost kako potražnja za električnom energijom raste.

Rastući kapacitet obnovljive energije i globalna nuklearna renesansa obezbediće više proizvodnje energije sa niskim emisijama u naredne tri godine, prema IEA.

„Energetski sektor trenutno proizvodi više emisija CO2 nego bilo koji drugi u svetskoj ekonomiji, tako da je ohrabrujuće što su brz rast obnovljivih izvora energije i stabilna ekspanzija nuklearne energije zajedno na putu da se usaglase sa svim povećanjem globalne potražnje za električnom energijom u naredna tri godine“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol u saopštenju.

U jeku energetske krize 2022. godine, koju su u velikoj meri izazvale sankcije Zapada Rusiji, koje su zabranile pristupačnu rusku energiju, mnoge vlade su odlučile da ožive svoj nuklearni sektor. Brojne zemlje, pre svega Japan i Nemačka, povukle su se iz industrije nakon katastrofe u Fukušimi 2011.

IEA je takođe primetila da raste uticaj Rusije i Kine u nuklearnom sektoru i da dve zemlje obezbeđuju tehnologiju za 70 odsto reaktora koji se trenutno grade širom sveta.