Proizvođači aluminijuma pozivaju EU da sankcioniše ruski uvoz metala

Proizvođači aluminijuma pozivaju EU da sankcioniše ruski uvoz metala

Evropski proizvođači aluminijuma — uz podršku četiri zemlje EU — vrše pritisak na Brisel da uvede embargo na uvoz jeftinog metala iz Rusije, navodi Politiko.

„Čak i dve godine nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pokrenuo potpuni napad, Evropa i dalje kupuje 9 odsto svog uvoza aluminijuma iz Rusije, koja je finansirala ratnu mašinu Moskve u iznosu od oko 2,3 milijarde evra 2022. godine“, navodi se u izveštaju.

Ipak, diplomate EU kažu da je malo verovatno da će potpuna zabrana biti na stolu do dve godine invazije 24. februara, jer će predlog Litvanije — koju podržavaju Estonija, Letonija i Poljska — verovatno naići na protivljenje industrijskih zemalja poput Italije koja se opire merama koje bi mogle da podignu cene.

EU namerava da predstavi 13. paket sankcija do 24. februara, ali značajne količine uvezene znače da je malo verovatno da će potpuna zabrana biti postignuta u svih 27 zemalja članica tako brzo.

Boreći se sa visokim troškovima energije i jeftinom međunarodnom konkurencijom, evropski proizvođači se nadaju da sankcije Rusiji mogu doneti olakšanje.

Od jeseni 2023. Udruženje proizvođača aluminijuma EU tvrdi da Brisel treba da zaustavi sav ruski uvoz, napominjući da su proizvođači već „ubrzali svoje razdvajanje“.

„Uprkos tome što su četiri zemlje EU na svojoj strani, stvar je sada van ruku proizvođača, jer zemlje članice pregovaraju bez prekida“, navodi se u izveštaju.

Politiko je u januaru pisao, pozivajući se na izvore iz evropske diplomatije, rekao da će 13 paketa sankcija EU Rusiji uključivati zabranu uvoza aluminijuma iz Rusije.