Proizvođač električnih vozila Rivian vidi stabilnu potražnju tokom godine

Proizvođač električnih vozila Rivian vidi stabilnu potražnju tokom godine

Proizvođač električnih vozila Rivian Automotive očekuje da će potražnja za svojim pikapima i sportskim terenskim vozilima ostati stabilna tokom godine, rekao je njegov šef finansija, iako su viši troškovi zaduživanja i strah od recesije umanjili potražnju širom industrije, piše Rojters.

Akcije Riviana porasle su za 4% na 15,33 dolara u četvrtak kasno popodne.

Rivian takođe povećava proizvodnju svoje pogonske jedinice pre plana, rekla je u četvrtak glavni finansijski direktor Kler Mekdono na auto konferenciji Dojče banke.

Startup sa sedištem u Irvineu u Kaliforniji, koji proizvodi R1T pikape i R1S SUV vozila, razvija sopstvenu pogonsku jedinicu kako bi smanjio troškove i smanjio zavisnost od dobavljača.

„Svakako smo videli neke uticaje šireg makroekonomskog okruženja 2023. godine“, rekao je Mekdono. „Ali videli smo zaista stabilno okruženje tokom ove godine sa stanovišta potražnje.

„Naš prioritet trenutno je povećanje proizvodnje i smanjenje troškova, tako da zaista počinjemo da smanjujemo nivo sagorevanja novca u poslovanju“, rekao je Mekdono.

Smanjenje troškova je ključno za Rivian i njegove kolege, koji se bore sa smanjenjem gotovine u vreme kada je tržišni lider Tesla snizio cene da bi podstakao potražnju.

Rivian je u februaru odlučio da otpusti 6% svoje radne snage i prošlog meseca je ostao pri svojoj godišnjoj prognozi proizvodnje od 50.000 automobila.