Proizvođač električnih vozila Rivian usvaja Teslin standard punjenja

Proizvođač električnih vozila Rivian usvaja Teslin standard punjenja

Proizvođač električnih vozila Rivian saopštio je u utorak da je pristao da usvoji Teslin standard za punjenje, dajući korisnicima Riviana pristup najvećoj američkoj mreži za punjenje i dajući zamah Teslinoj pokušaj da se postavi industrijski standard, piše Rojters.

Korisnici Riviana, koji ima sopstvenu malu mrežu brzih punjača, moći će da pristupe 12.000 Tesla superpunjača sa adapterima u Sjedinjenim Državama i Kanadi već u proleće 2024. godine, saopštila je kompanija. Rivian je takođe rekao da će od 2025. napraviti port za punjenje u Teslinom stilu za svoja vozila.

Tesla je poslednjih nedelja sklopio slične ugovore sa General Motorsom i Fordom. Dok drugi proizvođači automobila dobijaju pristup Teslinoj mreži za punjenje, Tesla će profitirati od prodaje struje većoj grupi vozača električnih vozila.

Akcije Riviana iz Irvinea u Kaliforniji porasle su za čak 6,6% u utorak pre nego što su neke dobitke smanjile za rast od 4%. Akcije Tesle, koje su porasle za više od 40 odsto od kraja maja, kada je vodeći američki proizvođač električnih automobila objavio ugovor sa Fordom, takođe su porasle za 4.

„To je igra, set, utakmica za Teslu koja će u budućnosti posedovati infrastrukturu za punjenje električnih vozila u SAD“, rekao je Den Ajvs, analitičar u Vedbush Securities. „Njihova prednost u prvom potezu je što im pomaže u ovoj trci u naoružanju EV.“

O Rivijanovom planu prvi je preneo Rojters.

Proizvođačima automobila je potreban pristup pouzdanom punjenju kako bi ublažili strah kupaca da će ostati u blokadi kada se baterija isprazni, ali većina, sa izuzetkom Tesle, ostala je podalje od izgradnje sopstvenih mreža.

Instaliranje mreže punjača – i njihovo održavanje – zahteva značajna ulaganja za još uvek ograničene povrate zbog relativno malog broja električnih vozila koje proizvođači automobila osim Tesle imaju na putu, kažu analitičari.

Tesla superpunjači čine oko 60% ukupnih brzih punjača dostupnih u Sjedinjenim Državama, prema američkom Ministarstvu energetike.

Usluge i drugi prihodi, koji uključuju naknade za korišćenje Teslinih superpunjača, činili su nešto manje od 10% prihoda u proteklom kvartalu. Kompanija ne naplaćuje samo prihode.

Izvršni direktor Riviana RJ Scaringe rekao je u izjavi da će ugovor omogućiti kupcima Rivian električnih pikapa i sportskih terenskih vozila da „iskoriste Teslinu ekspanzivnu mrežu Superchargera“.

Tesla je napravio velike korake u zameni rivalskog standarda poznatog kao kombinovani sistem punjenja (CCS) koji je ranije imao podršku administracije predsednika Džoa Bajdena, koji nudi 7,5 milijardi dolara finansiranja za ubrzanje postavljanja punjača za električna vozila u Sjedinjenim Državama.

Kvalifikovanje za deo tog federalnog novca zahtevalo je od Tesle da otvori svoju mrežu za punjenje.

Teslin standard punjenja bio je vlasnički do novembra, kada je dizajn i specifikacije obznanio javnosti i rebrendirao tehnologiju u Severnoamerički standard punjenja (NACS).

„Sjajno je videti kako se industrija udružuje kako bi usvojila severnoamerički standard za punjenje“, rekla je u saopštenju Teslin viši direktor infrastrukture za punjenje, Rebeka Tinuči.

Proizvođači i operateri CCS punjača kao što su ABB E-mobiliti North America, jedinica švajcarske industrijske firme ABB, Tritium DCFC, EVgo i FreeVire, utrkivali su se da objave dodatak NACS priključaka na njihove stanice za punjenje od Ford i GM najava.

Rivian, koji proizvodi kamionet R1T i SUV R1S, nastaviće da širi sopstvenu mrežu za punjenje, saopštila je kompanija. Kompanija je ranije rekla da planira da izgradi više od 3.500 stanica za punjenje.

Kina, najveće svetsko tržište električnih vozila, ima svoj standard punjenja. Proizvođači automobila u Japanu, kao što su Tojotai Nissan pogurali su još jedan standard poznat kao CHAdeMo.