Proizvođač baterija ACC obustavlja izgradnju fabrika u Nemačkoj i Italiji

Proizvođač baterija ACC obustavlja izgradnju fabrika u Nemačkoj i Italiji

Evropski proizvođači baterija suočavaju se sa sve većom konkurencijom iz Kine, koja koristi jeftinije litijum-gvožđe-fosfatne baterije kako bi smanjila troškove proizvodnje. Zbog toga, proizvođač baterija ACC, zajedničko preduzeće Stellantisa i Mercedesa, obustavio je izgradnju svojih fabrika u Nemačkoj i Italiji kako bi se fokusirao na razvoj jeftinijih baterija u svetlu opadajuće potražnje za električnim vozilima, prenosi Hina.

ACC navodi da je istraživanje i razvoj jeftinijih baterija ključno za smanjenje troškova električnih vozila. Kompanija planira da potvrdi vremenski okvir za izgradnju fabrika krajem 2024. ili početkom 2025. godine. Trenutno, ACC povećava proizvodnju u svojoj prvoj fabrici na severu Francuske, dok su projekti u italijanskom Termoliju i nemačkom Kajzerslauternu obustavljeni.

Rast tržišta električnih vozila u Evropi usporen je zbog visokih kamata i smanjenja državnih podsticaja, što je navelo kupce da se više okreću hibridnim vozilima. Istovremeno, kineski proizvođači, koristeći jeftinije litijum-gvožđe-fosfatne baterije, dodatno otežavaju situaciju za evropske proizvođače.

Stellantis je sklopio sporazum sa kineskim proizvođačem baterija CATL za izgradnju fabrike u Evropi za proizvodnju ove vrste baterija. Izvršni direktor Stellantisa, Karlos Tavares, izjavio je da će kompanija prilagoditi svoje investicione planove za električna vozila u skladu sa dinamikom rasta njihove prodaje na tržištu.

Mercedes, sa druge strane, nastavlja da podržava zajedničko preduzeće ACC i planove za elektrifikaciju, navodeći da su posvećeni dugoročnim ciljevima.

ACC je u vlasništvu Stellantisa (45%), Mercedesa (30%) i Safta, baterijske podružnice francuske kompanije TotalEnergies (25%).