Profit HSBC u trećem kvartalu opao je za 42% zbog prodaje cele grane u Francuskoj

Profit HSBC u trećem kvartalu opao je za 42% zbog prodaje cele grane u Francuskoj

HSBC je u utorak izvestio o smanjenju dobiti u trećem kvartalu pre oporezivanja od 42 odsto zbog gubitaka od prodaje svoje francuske jedinice i porasta loših zajmova, ali je njen prihod od kamata porastao zbog rasta kamatnih stopa širom sveta.

Banka sa sedištem u Londonu ostvarila je dobit pre oporezivanja od 3,15 milijardi dolara za tri meseca koja su završila 30. septembra. To je manje u odnosu na 5,4 milijarde dolara pre godinu dana, ali znatno iznad prosečnih 2,45 milijardi dolara u procenama analitičara koje je prikupila banka.

Rezultati su uključivali 2,4 milijarde dolara od prodaje poslovanja banke u Francuskoj, što je deo šire strategije HSBC-a da akcize delove svoje nekada svetske imperije radi povećanja profita.

HSBC, koji najveći deo svoje prodaje i profita ostvaruje u Aziji, bio je pod pritiskom Ping An Insurance Group, kineske firme koja je njen najveći akcionar, da istraži opcije uključujući izdvajanje i uvrštavanje svog glavnog poslovanja u Aziju za povećanje prinosa akcionara.

Banka takođe istražuje potencijalnu prodaju svoje kanadske jedinice, jer pokušava da pojednostavi poslovanje kako bi podigla profit usred pritiska Ping Ana.

„Ostajemo na pravom putu da postignemo svoje ciljeve troškova za 2022. i 2023.“, rekao je Noel Kvin, glavni izvršni direktor HSBC-a.

Kvin, koji je vodio HSBC više od dve godine, rekao je u izjavi o rezultatima da banka ima za cilj da „isporuči svoj cilj prinosa od najmanje 12% od 2023. nadalje i, kao rezultat, veće raspodele našim akcionarima“.

HSBC, prvi veliki britanski zajmodavac koji je prijavio kvartalnu zaradu, rekao je da su na kvartalni učinak uticale rezervisanja za kredit od 1,1 milijarde dolara, u poređenju sa oslobađanjem 659 miliona dolara gotovinskih rezervi izdvojenih za očekivane kreditne gubitke u istom kvartalu pre godinu dana.

Rastuće stope tradicionalno podstiču profit banaka jer mogu da zarade više od pozajmljivanja od iznosa koje plaćaju štedišama, ali trenutna slika je zamagljena pretnjom ekonomskog pada koji bi mogao da izazove velike gubitke zajmodavcima.

HSBC je u utorak izvestio o problemu u svom planu da pridobije višestruke akcionare povećanim isplatama, rekavši da treba da podigne nivo osnovnog kapitala od 13,4% nazad iznad 14% pre nego što nastavi sa otkupima i dividendom.

Rečeno je da će to učiniti do prve polovine sledeće godine povećanjem prihoda i upravljanja troškovima.