Prodaja Tesle pada drugi kvartal zaredom uprkos sniženju cena

Prodaja Tesle pada drugi kvartal zaredom uprkos sniženju cena

Teslina globalna prodaja pala je drugi kvartal zaredom uprkos sniženju cena i ponudama za finansiranje sa niskim kamatama, što je još jedan znak slabljenja potražnje za proizvodima kompanije i električnim vozilima uopšte.

Kompanija iz Austina u Teksasu saopštila je u utorak da je prodala 443.956 vozila od aprila do juna, što je 4,8 odsto manje u odnosu na 466.140 prodatih vozila u istom periodu pre godinu dana. Ali prodaja je bila bolja od 436.000 koliko su analitičari očekivali.

Isporuke koje su bile bolje od očekivanih povećale su Tesline akcije za više od 9% na trgovanju u podne u utorak. Akcije su do sada ove godine pale za oko 8%, ali su skoro izbrisale veće gubitke iz prethodnih meseci. Akcije Tesle pale su za više od 40% ranije ove godine, ali su porasle za više od 60% otkako su u aprilu dostigle najniži nivo od 52 nedelje.

Potražnja za električnim vozilima širom sveta usporava, ali i dalje raste za većinu proizvođača automobila. Tesla, sa starijom linijom modela i relativno visokim prosečnim prodajnim cenama, imao je više problema od drugih proizvođača. Ipak, zadržao je titulu najprodavanijeg svetskog proizvođača električnih vozila.

U prvoj polovini godine Tesla je prodao više od 910.000 vozila širom sveta, lako je pobedio kineski BID, koji je prodao 726.153 vozila.

Tesla je takođe u drugom kvartalu prodala preko 33.000 vozila više nego što je proizvela, što bi trebalo da smanji zalihe kompanije u prodavnicama.

Teslin pad prodaje dolazi zbog povećanja konkurencije od strane proizvođača automobila koji se bave nasleđem i startap, koji pokušavaju da osvoje tržišni udeo kompanije. Većina drugih proizvođača automobila će izvesti podatke o prodaji u SAD kasnije u utorak.

Tesla nije dao objašnjenje za pad prodaje, što je predznak onoga što se može očekivati kada 23. jula objavi zaradu u drugom kvartalu.

Skoro sva Teslina prodaja dolazi od manjih i jeftinijih modela 3 i I, a kompanija je prodala samo 21.551 svojih skupljih modela koji uključuju Ks i S, kao i novi Cibertruck.

Do pada prodaje došlo je uprkos tome što je Tesla u aprilu u Sjedinjenim Državama snizio 2.000 dolara sa cena tri od svojih pet modela. Kompanija je snizila cene modela I, Teslinog najpopularnijeg modela i najprodavanijeg električnog vozila u SAD, kao i modela Ks i S.

Aprilsko smanjenje je smanjilo početnu cenu za model I na 42.990 dolara i na 72.990 dolara za model S i 77.990 dolara za model Ks. Prošle nedelje, Tesla je smanjio 2.340 dolara sa osnovne cene od 38.990 dolara za neke novoizgrađene modele 3 koji su bili u inventaru isporučenim u svoje prodavnice.

Pored toga, Tesla je u maju ponudio 0,99% finansiranja do šest godina na model I. U junu je ponudio kamatu od samo 1,99% na tri godine na model 3 sa pogonom na zadnje točkove. Tipične kamatne stope za nova vozila u proseku nešto više od 7%, prema Edmunds.com.

Takođe tokom kvartala, Tesla je snizio otprilike trećinu cene svog sistema „potpune samostalne vožnje“ – koji ne može sam da vozi i zato vozači moraju da budu oprezni i spremni da intervenišu – na 8.000 dolara sa 12.000 dolara, navodi se na veb stranici kompanije. .

Džesika Koldvel, šefica odeljenja za uvid u Edmunds.com, rekla je da Tesla ima problema na tržištu gde većina korisnika koji su ranije usvojili već ima EV, a glavni kupci su skeptičniji da električni automobili mogu da zadovolje njihove potrebe.

Teslino „nasumično“ snižavanje cena ne funkcioniše tako dobro kao nekada jer ih potrošači sada očekuju, rekla je ona. „Videli smo kako proizvođač automobila iscrpljuje svoju torbu trikova snižavanjem cena i povećanjem podsticaja da podstakne potražnju bez mnogo uspeha na američkom tržištu“, rekao je Koldvel.

Takođe, Teslina ostarela linija modela ne izgleda mnogo drugačije nego pre mnogo godina, rekla je. A sa snižavanjem cena, cene polovnih Tesle su pale. Svako ko želi Teslu može dobiti daleko bolju ponudu pri kupovini polovnih, rekao je Koldvel.

Koldvel ne vidi nijedan veliki katalizator ove godine koji bi podstakao prodaju Tesle osim ako cene benzina ne porastu, i rekla je da je Muskov pomeranje udesno od preuzimanja Tvitera naštetilo imidžu brenda.

Analitičar Vedbuša Den Ajvs napisao je u napomeni investitorima u utorak da je prodaja u drugom kvartalu predstavljala „veliki povratnički učinak“ za Teslu. „Ukratko, Tesli je najgore u retrovizoru“, napisao je on. Kompanija je, napisao je, smanjila 10% do 15% svoje radne snage kako bi smanjila troškove i sačuvala profitabilnost. „Izgleda da su sada bolji dani jer se priča o rastu vraća“, napisao je Ajvs.

U pismu investitorima u januaru, Tesla je predvideo „znatno manji“ rast prodaje ove godine. U pismu se navodi da je Tesla između dva velika talasa rasta, jedan od globalnog širenja modela 3 i I, a drugog koji dolazi od modela 2, novog, manjeg i jeftinijeg vozila sa nepoznatim datumom izlaska.

Tesla bi trebalo da predstavi namenski napravljen robotaksi na događaju 8. avgusta.