Prodaja Tesle opala za skoro 9%, najviše za 4 godine, kako se konkurencija zagreva

Prodaja Tesle opala za skoro 9%, najviše za 4 godine, kako se konkurencija zagreva

Prodaja Tesle naglo je pala u poslednjem kvartalu pošto je konkurencija porasla širom sveta, rast prodaje električnih vozila usporen, a smanjenje cena nije uspelo da privuče više kupaca.

Kompanija iz Austina u Teksasu saopštila je u utorak da je isporučila 386.810 vozila širom sveta od januara do marta, što je skoro 9% manje od 423.000 koliko je prodato u istom kvartalu prošle godine. To je bio prvi kvartalni pad prodaje u odnosu na prethodnu godinu u skoro četiri godine.

Prodaja je takođe bila manja od čak i najnepovoljnijih očekivanja Volstrita. Analitičari automobilske industrije koje je anketirao FactSet tražili su 457.000 isporuka vozila od Tesla Inc. To je manjak od više od 15%.

Kompanija je za pad delimično okrivila uvođenje ažurirane verzije limuzine Model 3 u njenu fabriku u Fremontu u Kaliforniji, zatvaranje fabrike zbog skretanja transporta u Crvenom moru i napad podmetnutog požaru koji je izgubio struju u njenoj nemačkoj fabrici.

U pismu investitorima u januaru, Tesla je predvideo „znatno manji“ rast prodaje ove godine. U pismu se navodi da je Tesla između dva velika talasa rasta, jedan od globalnog širenja modela 3 i I, a drugog koji dolazi od modela 2, novog, manjeg i jeftinijeg vozila sa nepoznatim datumom izlaska.

„Ovo je bila neublažena katastrofa u prvom kvartalu koju je teško objasniti“, napisao je Den Ajvs, analitičar za Vedbuš koji je bio veoma optimističan po pitanju Teslinih akcija. Pad prodaje bio je daleko gori od očekivanog, rekao je on u belešci investitorima.

Kvartal je „seminarni trenutak“ u priči o rastu Tesle, napisao je Ajvs, dodajući da će izvršni direktor Elon Musk morati da preokrene kompaniju. „U suprotnom, očigledno bi mogli da predstoje neki mračniji dani koji bi mogli da poremete dugoročni narativ o Tesli.

Ajvs je zadržao svoj rejting nadmašuje i smanjio svoju jednogodišnju ciljnu cenu sa 315 dolara na 300 dolara.

„Ulične kritike su opravdane jer je rast bio spor i (profitne) marže pokazuju kompresiju, dok je Kina horor šou i konkurencija raste iz svih uglova“, napisao je Ajvs.

Tesla je prošle godine dramatično snizio cene u SAD i do 20.000 dolara za neke modele. U martu je privremeno srušio 1.000 dolara sa modela I, svog najprodavanijeg vozila. To smanjenje cena suzilo je profitne marže kompanije i prestrašilo investitore.

Analitičari koje je anketirao FactSet očekivali su da će prosečna prodajna cena modela I biti 41.000 dolara u poslednjem kvartalu, 5.000 dolara manje nego pre godinu dana i 15.000 dolara niža od maksimuma od 56.000 dolara u junu 2022.

Akcije Tesle oslabile su 5,1% na trgovanju u utorak na 166,28 dolara, nastavljajući produženi pad. Investitori su do sada ove godine smanjili vrednost kompanije za više od 30 odsto, odbacujući akcije nakon sve većeg sumnjičavosti prema ogromnoj priči o rastu koju Tesla priča.

Teslin prodajni broj smanjio je udeo američkih EV konkurenata. Akcije Riviana i Lucida su u utorak pale za više od 5%.

Tokom tromesečja, Tesla je izgubio vreme proizvodnje u Nemačkoj nakon što mu je zbog sumnje na palež prekinuo snabdevanje električnom energijom. Ives je procenio da je prodaja u Kini pala za 3% do 4% tokom perioda.

Isporuke modela 3 i I pale su za 10,3% u odnosu na prethodnu godinu na 369.783. Prodaja ostalih modela kompanije, starih Ks i S i novog Cibertruck-a, porasla je skoro 60% na 17.027. Tesla je proizvela 10,7% više vozila nego što je prodala tokom prvog kvartala.

Prodaja u prvom kvartalu manja od očekivane smanjuje očekivanja analitičara o kvartalnoj zaradi kada budu objavljeni 23. aprila. Analitičar Citi-ja Itai Michaeli smanjio je svoju procenu zarade po akciji za celu 2024. godinu na 2,71 dolara sa 2,78 dolara.

Teslina prodaja dolazi u pozadini usporavanja tržišta električnih vozila u SAD. Prodaja električnih vozila u SAD porasla je 47% prošle godine na rekordnih 1,19 miliona, pošto je tržišni udeo EV porastao na 7,6%. Ali rast prodaje je usporen do kraja godine. U decembru su porasli za 34%.

Ažurirani prodajni brojevi električnih vozila će doći kasnije u utorak kada većina proizvođača automobila prijavi prodaju u SAD.

Drugi proizvođači automobila takođe su morali da smanje proizvodnju električnih vozila i smanje cene da bi se EV vozila pomerili sa prodajnih mesta. Ford je, na primer, smanjio proizvodnju električnog pikapa F-150 Lightning i snizio do 8.100 dolara cenu električnog SUV-a Mustang Mach E da bi prodao modele iz 2023.