Prodaja automobila u Nemačkoj pala u avgustu

Prodaja automobila u Nemačkoj pala u avgustu

Prodaja novih automobila u Nemačkoj je pala u avgustu, pokazali su zvanični podaci u sredu, povučena rekordnim padom potražnje za električnim vozilima na najvećem evropskom tržištu automobila.

Ukupno 197.322 nova automobila registrovana su u Nemačkoj prošlog meseca, saopštila je savezna saobraćajna uprava KBA, što je pad od 27,8 odsto u odnosu na godinu ranije.

Pad je predvođen „istorijskim padom“ prodaje električnih vozila na baterije (EV), saopštila je federacija uvoznika automobila VDIK, koja je pala za 68,8 odsto na nešto više od 27.000 jedinica.

Pad električne energije delimično se svodio na efekat poređenja sa avgustom 2023. godine, kada su vozači požurili da kupuju električna vozila pre nego što su istekle određene državne subvencije.

Međutim, prodaja električnih vozila u Nemačkoj je tokom cele godine bila u opadanju usled postepenog ukidanja podsticaja za kupovinu, što je dodatno otežavalo proizvođače automobila jer se suočavaju sa strožim klimatskim ciljevima u narednim godinama i jačom konkurencijom iz inostranstva.

Električna mobilnost „u Nemačkoj je otišla u hod unazad“, rekao je analitičar EI-a Constantin Gall, dodajući da vidi malo poboljšanja u budućnosti.

„Kupci trenutno preferiraju motore sa unutrašnjim sagorevanjem — ako uopšte odluče da kupe novi automobil“, rekao je on, predviđajući da će prodaja električnih vozila ove godine biti „značajno“ niža nego 2022. i 2023.

Slabljenje potražnje za EV podstaklo je zabrinutost za širu automobilsku industriju, a automobilski gigant Folksvagen je ove nedelje šokantno objavio da po prvi put razmatra zatvaranje fabrika u Nemačkoj.

Folksvagenova podružnica Audi u julu je već najavila moguće zatvaranje svoje briselske fabrike za proizvodnju električnih vozila.

Nemački ministar rada Hubertus Hajl obećao je u sredu nove vladine podsticaje za kupovinu električnih vozila.