Prekomerna proizvodnja obnovljivih izvora energije pretvara cene električne energije u negativne

Prekomerna proizvodnja obnovljivih izvora energije pretvara cene električne energije u negativne

Sa proliferacijom solarnih panela i vetroturbina sve je češća neobična pojava: veleprodajne cene električne energije postaju negativne.

Iako bi to moglo da razvedri raspoloženje potrošača čiji su računi za struju porasli poslednjih godina, moglo bi da potkopa dalji razvoj obnovljivih izvora energije, ključnog elementa u borbi protiv globalnog zagrevanja.

Sve češći fenomen je „izuzetno problematičan“ za sektor vetra i sunca, rekao je Matijas Vandenbulke, direktor strategije industrije obnovljivih izvora energije France Renouvelables.

„To omogućava nekima da imaju štetnu, čak i opasnu retoriku koja kaže da su ‘obnovljivi izvori beskorisni’“, rekao je Vandenbulke.

U južnoj Australiji veleprodajne cijene električne energije bile su negativne oko 20 posto vremena od prošle godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Udeo sati sa negativnim cenama u južnoj Kaliforniji bio je iznad 20 odsto u prvoj polovini godine, više nego trostruko u odnosu na isti period 2023. godine, saopštila je IEA.

U prvih šest meseci ove godine u Francuskoj su bile negativne cene oko pet odsto slučajeva, što je premašilo prošlogodišnji rekord, prema podacima operatera električne mreže RTE.

U Švajcarskoj je 14. jula cena pala čak do -400 evra (-436 dolara) po megavat satu. Najniže cene se obično beleže oko podneva tokom leta kada je proizvodnja solarne energije na vrhuncu.

Trend se ubrzava u poslednje tri godine jer je potražnja u Evropi neočekivano opala od pandemije Covida i rata u Ukrajini.

Cene postaju negativne na veleprodajnom tržištu električne energije na licu mesta kada je proizvodnja jaka, a potražnja slaba.

Na ovoj pijaci se trguje oko petine ukupnog iznosa, gde se struja kupuje za naredni dan.

Negativne cene pomažu da se smanje računi potrošača, rekla je Rebeka Aron, šefica tržišta električne energije u francuskoj kompaniji za obnovljive izvore energije Valorem, ali uticaj je odložen i teško ga je uočiti među ostalim faktorima koji cene sve više i niže.

Veliki, industrijski potrošači koji mogu da prebace proizvodnju u vreme kada su cene negativne i kupuju na veleprodajnim tržištima mogu požnjeti najveće nagrade.

Negativne cijene su „signal upozorenja da postoji previše proizvodnje u električnoj mreži“, rekao je energetski analitičar Nikolas Goldberg iz Colombus Consultinga.

Električne mreže treba stalno održavati u ravnoteži. Previše može dovesti do povećanja frekvencije struje iznad normi za neku opremu. Premalo može dovesti do gubitka struje nekih ili svih kupaca.

Trenutno postoji nekoliko opcija za skladištenje viškova proizvodnje električne energije tako da proizvođači moraju da smanje proizvodnju.

Mnogi proizvođači obnovljivih izvora energije zaustavljaju proizvodnju kada se postave da cene postanu negativne. Potrebno je jedan minut da se zaustavi proizvodnja u solarnom parku, dva do tri minuta za turbinu na vetar.

Ali ne zaustavljaju svi svoju proizvodnju.

„Obnovljiva energija se može kontrolisati, ali u zavisnosti od ugovora o proizvodnji, možda neće nužno postojati podsticaj za zaustavljanje“, rekao je Matje Pjerzo iz francuskog mrežnog operatera RTE, koji je odgovoran za balansiranje električnog opterećenja.

Nekim proizvođačima se plaća fiksna cena prema ugovoru ili im država nadoknađuje ako cene padnu ispod određenog nivoa.

Fosilna goriva i nuklearne elektrane mogu donekle prilagoditi svoju proizvodnju, ali zaustavljanje i ponovno pokretanje proizvodnje je skupo.

U budućnosti će solarni i vetar takođe morati da „više učestvuju u balansiranju elektroenergetskog sistema“, rekao je Pierzo.

Proizvodnja solarne energije i vetra će dalje rasti pošto su se nacije prošle godine na klimatskoj konferenciji COP28 dogovorile da utrostruče kapacitete obnovljive energije do 2030. godine, kao deo napora da se zagrevanje ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa u poređenju sa predindustrijskim nivoima.

„Učestalost porasta negativnih cena šalje hitan signal da je potrebna veća fleksibilnost ponude i potražnje“, upozorila je prošle nedelje IEA sa sedištem u Parizu.

„Odgovarajući regulatorni okviri i dizajn tržišta biće važni da bi se omogućilo prihvatanje fleksibilnih rešenja kao što su odgovor na potražnju i skladištenje“, navodi se u saopštenju.