Prehrambeni gigant otpušta sa Zapadne obale

Prehrambeni gigant otpušta sa Zapadne obale

General Mills najavio je prodaju svog udela u izraelskom zajedničkom preduzeću sa sedištem na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je kompanija u utorak. Podružnicu, koja prvenstveno prodaje hleb i grickalice na bazi testa pod brendom GM Pillsburi, kupiće Bodan Holdings, koji već drži 40% zajedničkog preduzeća.

Dok su GM – i izraelski mediji – opisali ovaj potez kao deo šireg povlačenja sa evropskih tržišta motivisanog isključivo finansijskim problemima kao deo strateškog napora „da se podstaknu superiorniji prinos“, pokret protiv okupacije bojkot, oduzimanje i sankcije je pozdravio povlačenje kao pobeda sopstvene aktivističke kampanje.

Prodaja 60% udela kompanije „pokazuje da pritisak javnosti deluje čak i na najveću korporaciju“, izjavio je Noam Peri iz grupe aktivista grupe Kvekera, Noam Peri, u saopštenju u sredu.

AFSC-ova kampanja „Bez testa za okupaciju“ već dve godine bojkotuje Pillsburi proizvode, a podržali su je i sami članovi porodice Pillsburi 2021.
Porodica Pillsburi je u aprilu 2021. objavila članak u novinama u Mineapolisu u kojem je izjavila da „sve dok General Mills nastavi da profitira od oduzimanja imovine i patnje palestinskog naroda, nećemo kupovati nikakve Pillsburi proizvode“ i zahtijevala da kompanija koja nosio je ime porodice „prestanite da poslujete na okupiranoj zemlji“.

Izraelski mediji su odbacili ideju da odlazak GM-a iz zemlje predstavlja bilo kakvu pobedu za BDS, ističući da se GM takođe povukao iz Nemačke, Velike Britanije i Irske u novembru, prodavši svoju evropsku filijalu baziranu na testu kompaniji Cerelia. Jevish Press je primetio da dok je GM prodavao Pillsburi i svoju drugu izraelsku imovinu u vezi sa testom Bodanu, proizvodi će se i dalje proizvoditi u industrijskoj zoni Atarot na okupiranoj teritoriji u istočnom Jerusalimu. Bilo kakva pobeda porodice Pillsburi, ističe se u medijima, bila bi samo po imenu.

General Mills je bila jedna od samo sedam američkih kompanija uključenih u izveštaj Saveta UN za ljudska prava o kompanijama uključenim u aktivnosti ilegalnih izraelskih naselja objavljen 2021.

Pokret BDS nastoji da izvrši ekonomski pritisak na Izrael da napusti okupirane teritorije Zapadne obale bojkotom kompanija koje tamo posluju, zahtevajući od zemalja i korporacija da se oslobode kompanija koje tamo posluju i pozivajući vlade da uvedu sankcije Izraelu zbog ljudskih kršenja prava na okupiranim teritorijama.