Dodge predstavlja poslednji super brzi benzinski automobil

Dodge predstavlja poslednji super brzi benzinski automobil

Poslednji Dodge-ov motor na gas ne napušta put bez škripe, grmljavine i ludo velike brzine.

2023 Challenger SRT Demon 170 će isporučivati 1.025 konjskih snaga iz svog 6,2-litarskog kompresovanog V-8, a proizvođač automobila kaže da će to biti najbrži proizvedeni automobil.

Stellantis kaže da može ići od nule do 97 kilometara na sat za strašnih 1,66 sekundi, što ga čini bržim čak i od električnih superautomobila iz Tesle i Lucida.

To je ono što brend performansi iz Stellantisa naziva poslednjim od tutnjavih automobila koji su decenijama bili stalnica američke kulture na krstarenjima subotom uveče širom zemlje.

Stellantis će prestati da proizvodi benzinske verzije Dodge Challenger-a i Charger-a i Chrilser 300 velike limuzine do kraja ove godine, potisnute strožim vladinim propisima o uštedi goriva i ubrzanim prelaskom na električna vozila u cilju borbe protiv klimatskih promjena.

Kanadska fabrika koja proizvodi sva tri automobila biće ponovo opremljena za proizvodnju električnih verzija većih automobila od sledeće godine. Stellantis nije rekao da li će sva tri modela preživeti, ali je u avgustu pokazao električni koncept automobila Charger Daitona SRT.

Tim Kuniskis, izvršni direktor brenda Dodge i nezvanični portparol američkih gumenih gorionika na gas, rekao je da je, iako će mu nedostajati tradicionalni mišići, uzbuđen zbog proizvodnje električnih vozila.

„Ovo je kraj jedne ere, sigurno“, rekao je on u ponedeljak. „Električni proizvodi, veoma su brzi. Automobili mišića, jedan od primarnih sastojaka je da budu automobil koji brzo ubrzava. Tako da automatski dobijam snagu. Sada samo treba da smislim načine da dovedem sve ostale elementi u uzbuđenju doživljaja vožnje.“

Od prošlog leta, Dodge je izbacio moćne specijalne verzije „Poslednjeg poziva“ verzije svojih automobila na gas, što je kulminiralo događajem u ponedeljak uveče na kojem je prikazan Challenger Demon 170 na stazi Las Vegas Motor Speedvai.

Novi Challenger Demon, potomak automobila koji je prvi put pušten u prodaju 1969. godine, takođe proizvodi 945 funti-stopa obrtnog momenta, ili rotacione sile – toliko snage da je kompanija morala da ojača zadnju pogonsku osovinu i diferencijal sa vazduhoplovnom vrednošću. metali.

Prema Stellantisu, automobil će biti prvo serijsko vozilo koje će pretrčati četvrt milje (0,40 kilometara) za manje od devet sekundi – tačnije 8,91. Da bi to uradio, dostiže brzinu od nešto više od 243 kilometra na sat (243 kilometra na sat). Konjska snaga i brzina zavise od toga koliko je etanola u gorivu.

Dobija samo 13 milja po galonu u gradu i 21 na autoputu, ali je sumnjivo da će ikoga koji ga kupi biti briga čak i kada se svet suočava sa klimatskim promenama.

Kuniskis kaže da je to relativno mali broj automobila, i kaže da je etanol koji sagorevaju čistiji od benzina. Dodge će, kako je rekao, napraviti 2 miliona mišićavih automobila do kraja proizvodnje verzija na gas 31. decembra. Dodgeovi sledbenici, kako je rekao, zaslužuju proslavu.

„Posle svih ovih godina, dugujemo im koliko i sebi da proslavimo ovaj kraj i da im damo nešto što proizvodi mnogo ponosa na brend koji vole“, rekao je on.

Demon 170 je legalan na ulici, iako dolazi sa širokim trkačkim gumama. Da bi postao svakodnevni vozač, kompanija nudi paket manjih felni i guma prilagođenih ulici.

Za đavolskih 96.666 dolara, automobil dolazi standardno sa samo vozačkim sedištem i osnovnim radiom. Ali ima klimu. Prednja suvozačeva i zadnja sedišta su opciona za 1 dolar. Takođe možete dobiti kožu, krovni otvor i bolji zvučni sistem.

Stellantis će ih napraviti samo do 3.300, a Kuniskis nije siguran da li će dostići taj broj zbog potencijalne nestašice delova i ograničenog vremena proizvodnje.

Ako su prethodni modeli ograničenog izdanja bilo koji pokazatelj, Demon 170 bi trebalo da postane trenutni klasični kolekcionarski automobil, rekao je Kuniskis.

„Ako pogledate neke od automobila koje smo imali u prošlosti, prilično je lako reći koje od njih ljudi žele da sakupe“, rekao je on. „Mnogo puta je to manji (prodajni) obim, ekstremni primeri, bilo da je njegov ekstremni izgled ili ekstremne performanse. Pa, ovaj ima i jedno i drugo.“