Porše podržava sintetičku opciju u nizu fosilnih goriva u EU

Porše podržava sintetičku opciju u nizu fosilnih goriva u EU

Generalni direktor nemačkog auto giganta Folksvagena i njegove luksuzne podružnice Porše u ponedeljak je podržao poteze Berlina da blokira evropsku zabranu novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. godine.

„Mislimo da e-goriva (sintetička goriva) mogu da igraju korisnu komplementarnu ulogu za veliki broj postojećih automobila i nišnih segmenata“, rekao je Oliver Blume na predstavljanju godišnjih rezultata Poršea za 2023.

Nemačka je prošle nedelje uznemirila partnere u Evropskoj uniji blokiranjem prekretničkog sporazuma o zabrani nove prodaje automobila na fosilna goriva od 2035. godine.

Kako bi dao zeleno svetlo, Berlin insistira na dodatnim uveravanjima Brisela da će i dalje biti moguće koristiti sintetiku nakon predloženog datuma završetka.

Tehnologija sintetičkih goriva, koja se trenutno proučava, sastoji se od proizvodnje goriva iz CO2 iz industrijskih aktivnosti korišćenjem električne energije sa niskim sadržajem ugljenika.

Ekološke grupe se, međutim, protive takvim gorivima i tvrde da su skupa i zahtevaju ogromne količine električne energije za proizvodnju.

„Jasno cenimo činjenicu da nemačka vlada sada preduzima odgovarajuće korake“, rekao je Blum o pristupu Berlina evropskom zakonodavstvu.

Blume je preuzeo mesto šefa Folksvagena u septembru, dok je ostao i kao šef luksuznog sportskog brenda Porsche grupe, koji je nezavisno izlistan na Frankfurtskoj berzi kasnije istog meseca.

Proizvođači automobila, uključujući Folksvagen, uveliko su očekivali evropske propise i uložili su masivno u električna vozila.

Promena, međutim, nije sprečila Porše i druge da ulažu u sintetička goriva kako bi potencijalno produžili životni vek svojih luksuznih modela. Proizvođač sportskih automobila otvorio je pilot fabriku sintetičkih goriva u Čileu u decembru zajedno sa partnerima, uključujući Siemens Energi.

Iza nemačkog bloka stoje domaći politički imperativi, pri čemu se liberalni FDP, deo vladajuće koalicije kancelara Olafa Šolca, suprotstavlja zabrani motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Nemačka nije sama u svojoj zabrinutosti. Italija, još jedna velika zemlja u proizvodnji automobila, već je rekla da se protivi, a očekivalo se da će Poljska i Bugarska glasati protiv.