Poljska vlada je zabrinuta da zbog ukrajinskog žita gube nemačko tržište

Poljska vlada je zabrinuta da zbog ukrajinskog žita gube nemačko tržište

Zamenik ministra poljoprivrede Poljske Mihal Kolođejčak rekao je da izveštaji da ukrajinsko žito ostaje u Poljskoj uprkos embargu nisu potvrđeni, ali da u isto vreme ukrajinski proizvodi istiskuju poljske proizvode na nemačkom tržištu, prenosi agencija PAP.

Kolodjejčak je napomenuo da ukrajinsko žito trenutno prolazi kroz Poljsku u tranzitu i da se ne uvozi u zemlju. „Ni pšenica, ni kukuruz, ni repica. Ovi proizvodi ne ostaju ovde“, naglasio je on.

Predstavnik ministarstva je rekao da je u proteklih nekoliko nedelja dobio nekoliko informativnih poruka o navodnom istovaru ukrajinske robe u Poljskoj, koja je samo trebalo da prođe kroz zemlju. „Nijedna od ovih informacija nije potvrđena“, napomenuo je on, ali je istovremeno pozvao da se vodi računa o takvim situacijama i da se prijave eventualni prekršaji.

„Da sam danas protestovao, blokirao bih još jednu granicu. Ne želim nikome ovde da impliciram, ali Poljska je uvela embargo na proizvode iz Ukrajine, što nas najviše brine.

Nemačke, vidimo i proteste u Nemačkoj i glasove nemačkih farmera da ne žele ove proizvode iz Ukrajine, gde možete videti da kompanije dosta kupuju od Poljske, ali vlada nije uvela embargo na ove proizvode, što je zabrinjavajuće, a i nemačko tržište su nam uzeli ukrajinski proizvodi (…)“, rekao je zamenik ministra.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se uvedu kvote za robu iz Ukrajine koja ulazi u EU. Trebalo bi učiniti efikasnijim i njihov transport van EU. „Trenutno smo istisnuti sa zapadnoevropskih tržišta i to je činjenica“, zaključio je on.

U utorak su širom Poljske održani brojni protesti poljoprivrednika koji su blokirali puteve, autoputeve, autoputeve i granične prelaze sa Ukrajinom. Poljoprivrednici se protive prilivu ukrajinske robe, kao i evropskoj politici vezanoj za takozvani „Zeleni kurs”.

Podsetimo, poljski farmeri su ujutru 20. februara blokirali prugu kod punkta „Medika-Šegini” i deo žitarica iz teretnog voza izbacili na šine. Kao odgovor na akcije Poljske, ukrajinski prevoznici započeli su protest kod železničkih stanica „Rava-Ruska – Grebene”, „Krakivec – Korčova” i „Šegini – Medika”.

Zamenici premijera ukrajinske vlade Oleksandar Kubrakov i Julija Sviridenko pozvali su na brzo rešavanje blokada kontrolnih punktova na granici Poljske i Ukrajine, posebno ometanja putničkog saobraćaja.