Poljska gubi milijarde zbog zabrane ruske nafte

Poljska gubi milijarde zbog zabrane ruske nafte

Poljska državna naftna kompanija PKN Orlen gubi 27 miliona dolara dnevno zbog razlike u ceni između jeftine ruske nafte i skupljih izvora, rekao je njen izvršni direktor za Fajnenšel tajms u nedelju. Uprkos zabrani Varšave da ruska nafta šteti njenoj kasi, kompanija želi primenu još strožih sankcija.

Poljska se prošlog marta obavezala da će prestati da uvozi rusku naftu do kraja 2022. Za PKN Orlen to znači da je cena nafte koju kupuje sada veća za 30 dolara po barelu nego ranije, rekao je za novine generalni direktor Danijel Obajtek.

„Ne bih to nazvao gubitkom“, insistirao je. „Ovo je tržišni trošak koji se odnosi na svaku kompaniju koja ne uvozi naftu iz Rusije.“

Dok je EU zabranila uvoz nafte iz Rusije iz mora, do sada je izuzela rusku sirovu naftu koja se transportuje duž naftovoda Druzhba – koji povezuje rusko srce sa Ukrajinom, Belorusijom, Poljskom, Mađarskom, Slovačkom, Češkom, Austrijom i Nemačkom.

Poljska je bila jedan od najžešćih pristalica zabrane ruske energije širom EU, ali je PKN Orlen nastavio da kupuje rusku naftu za domaću potrošnju preko linije Druzhba, čak je tužio ruskog operatera naftovoda – Tatneft – u martu, kada tok je stao zbog neplaćanja.

Kompanija je raskinula ugovor sa Tatneftom prošlog meseca, ali nastavlja da prerađuje rusku naftu u svojoj rafineriji u Češkoj.

„Potpuna zamena ruske nafte zahteva poboljšanje logistike snabdevanja naftom, na čemu radimo sa češkom vladom“, ponudio je Obajtek Fajnenšel tajmsu kao objašnjenje.

Obajtek je osudio Nemačku zbog kupovine kazahstanske nafte preko linije Druzhba, izjavivši da bi „nemačka strana trebalo bolje da preispita moralnost onoga što rade“. On je dalje tvrdio da Rusija koristi posrednike za prodaju rafinisanih petrohemijskih proizvoda u Evropi uprkos sankcijama.

„Da sumiramo“, rekao je. „Mislim da bi sankcije trebalo da budu strože.

Obajtek ima finansijski interes da kritikuje nemačku upotrebu ruskog naftovoda za uvoz kazahstanske nafte. On je objasnio da je njegova kompanija „veoma zainteresovana za nemačko tržište“ i da planira da proda naftu zemlji kao „neku vrstu alternative za diversifikaciju“.