Poljska bira ponudu SAD za svoju prvu nuklearnu elektranu

Poljska bira ponudu SAD za svoju prvu nuklearnu elektranu

Američka kompanija Vestinghouse Electric Co izgradiće prvu poljsku nuklearnu elektranu, izjavio je u petak premijer Mateuš Moravjecki, potvrđujući dugo očekivanu odluku koja ima za cilj smanjenje emisije ugljenika u zemlji i postepeno izbacivanje uglja.

S obzirom da Rusija vodi rat u susednoj Ukrajini, izbor Poljske za partnera iz Sjedinjenih Država naglašava naglasak koji Varšava stavlja na odnose sa Vašingtonom u trenutku kada je njena bezbednost u centru pažnje.

„Potvrđujemo da će naš projekat nuklearne energije koristiti pouzdanu, bezbednu tehnologiju @VECNuclear“, rekao je Moravjecki na Tviteru.

Vestinghaus se takmičio sa južnokorejskom državnom korejskom hidronuklearnom elektranom, koja je podnela ponudu u aprilu. Varšava je takođe razgovarala sa francuskim kompanijama o projektu.

„Partnerstvo SAD na ovom projektu je korisno za sve nas: možemo da se pozabavimo klimatskom krizom, ojačamo evropsku energetsku bezbednost i produbimo strateški odnos SAD i Poljske“, rekla je potpredsednica Kamala Haris u tvitu.

Haris je radio da pomogne Vestinghausu da obezbedi ugovor zajedno sa sekretarkom za energetiku Dženifer Granholm, angažujući se sa Moravjeckim nekoliko puta tokom prošle godine, rekao je zvaničnik Bele kuće. Projekat bi otvorio hiljade američkih radnih mesta, dodao je zvaničnik.

Selekcija Vestinghausa i Sjedinjenih Država poslala je poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu „o snazi i povezanosti američko-poljskog saveza“, rekao je visoki zvaničnik američke vlade.

Varšava je tražila partnera za izgradnju 6-9 gigavata (GV) nuklearnog kapaciteta i obezbeđivanje do 49% učešća u kapitalu za projekat. Planirano je da izabere tehnologiju za prva tri reaktora do kraja 2022. godine, s tim da će prvi početi sa radom 2033. godine.

„Razumemo da će odluka biti za prva tri reaktora i očekujemo da Poljska namerava da na kraju izgradi šest reaktora AP1000 od Vestinghausa i da će kasnije doneti zvaničnu odluku o drugom kompletu od tri reaktora“, rekao je američki zvaničnik. rekao.

Izvori su rekli da će Poljska prvo izabrati tehnologiju, koja će naznačiti ko će biti partner, a zatim će razgovarati o detaljima ugovora.