Poljska bira američku firmu za izgradnju prve nuklearne elektrane

Poljska bira američku firmu za izgradnju prve nuklearne elektrane

Varšava je potpisala ugovor sa kompanijom Vestinghouse Electric Compani o saradnji prije projektovanja prve nuklearne elektrane u Poljskoj, koristeći tehnologiju američke kompanije, izvestio je ove nedelje Asošiejted pres.

Kako prenosi AP, sporazum su potpisali poljska ministarka za klimu i životnu sredinu Ana Moskva i američki ambasador u Poljskoj Mark Bžežinski tokom posete američkog predsednika Džoa Bajdena Varšavi.

Moskva je istakao da se očekuje da izgradnja elektrane počne 2026. godine, a da će postrojenje početi da snabdeva električnu mrežu Poljske 2032. godine.

Varšava je u oktobru prihvatila ponudu SAD za izgradnju elektrane. Prema njegovim uslovima, strani investitor mora da obezbedi tehnologiju i pomogne u upravljanju i finansiranju, u zamenu za 49% udela u projektu.

Američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm predstavila je projekat kao način da Poljska smanji emisiju ugljenika i postepeno izbaci ugalj. Zemlja dobija skoro 70% svoje energije iz crnog i mrkog uglja i pokušava da prihvati obnovljivu energiju.

Varšava je u aprilu prekinula uvoz ruskog prirodnog gasa, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini. Gasovod za isporuku prirodnog gasa iz Norveške otvoren je u septembru, samo dan pre nego što su gasovodi Severni tok od Rusije do Nemačke dignuti u vazduh.