Štrajk u indijskoj fabrici Samsung-a eskalira nakon hapšenja radnika

Štrajk u indijskoj fabrici Samsung-a eskalira nakon hapšenja radnika

Policija u regionu Tamil Nadu na jugu Indije uhapsila je stotinu radnika Samsung Electronics fabrike dok su planirali protestni marš prema okružnom uredu sakupljača, prema Tajms of Indija novinama. Ovaj događaj predstavlja vrhunac nedeljnog štrajka koji su pokrenuli radnici zahtevajući poboljšane uslove rada i veće plate. Dozvola za marš je odbijena zbog prisustva obrazovnih i zdravstvenih ustanova u tom području.

Već nedelju dana, zaposleni u južnokorejskom elektronskom gigantu, fabrici kućnih aparata blizu Čenaja, protestuju u improvizovanom šatoru, tražeći povećanje plata, bolje radne uslove i priznanje svog rada. Oko 1.700 radnika, što predstavlja 85% radne snage, učestvuje u protestu, što je negativno uticalo na fabričku proizvodnju.

Sindikat radnika Samsung-a u Indiji, uz podršku Centra indijskih sindikata (CITU), zahteva da se menadžment uključi u pregovore o reviziji plata i drugim pitanjima zaposlenih. Međutim, prema Rojtersu, Samsung nije voljan da prizna bilo koji sindikat koji podržava CITU, a razgovori sa radnicima i državnim zvaničnicima nisu dali rezultate. Ova fabrika donosi oko trećine godišnjeg prihoda Samsung-a u Indiji, koji se procenjuje na 12 milijardi dolara.

Vođe sindikata su izjavile Rojtersu da će štrajk biti nastavljen dok se ne ispune zahtevi radnika, dok nekoliko drugih sindikalnih grupa planira proteste u znak podrške štrajkačima. Značajno je da se ovaj štrajk poklapa sa velikim indijskim festivalima, Navratrijem i Divalijem, kada je prodaja telefona i uređaja obično u porastu.

Portparol Samsung Indije je prošle nedelje izjavio da kompanija aktivno sarađuje sa radnicima kako bi rešila sve pritužbe i poštovala zakone i propise.

Indija je ključno tržište za Samsung-ove osnovne proizvode, uključujući pametne telefone. U aprilo-junu kvartalu tekuće finansijske godine, Samsung je vodeći po vrednosti na tržištu sa udelom od 24%, slede ga Vivo i Apple, prema Counterpoint Research-u.

Štrajk u indijskom Samsung-u usledio je nakon sličnih dešavanja u Južnoj Koreji, gde su članovi Nacionalnog sindikata Samsung elektronike (NSEU), koji predstavljaju gotovo četvrtinu od ukupno 30.000 zaposlenih u kompaniji, organizovali proteste zahtevajući bolje plate i beneficije.