Pinterest nadmašuje procene u trećem kvartalu

Pinterest nadmašuje procene u trećem kvartalu

Pinterest je objavio izvanredne kvartalne rezultate u trećem kvartalu, nadmašujući očekivanja analitičara. Kompanija je zabeležila rast prihoda i profita, što je posledica stabilizacije tržišta digitalnog oglašavanja i privlačenja marketinških stručnjaka na platformu pred prazničnu sezonu. Nakon objavljivanja ovih rezultata, vrednost akcija kompanije na berzi je porasla za više od 10% u produženom trgovanju.

Ovi rezultati dodatno podstiču optimizam u vezi oporavka tržišta oglašavanja, nakon što su i drugi lideri u industriji, kao što su Alphabet, Meta Platforms i Snap, premašili očekivanja prihoda u prethodnoj nedelji zahvaljujući rastu svog oglašavačkog poslovanja.

Takođe, partnerstvo sa Amazon.com kako bi se povećala kupovina unutar Pinterestove aplikacije pokazalo se kao isplativo. To je omogućilo korisnicima da kreiraju svoje online šoping liste i dodatno podstaklo prihode kompanije. Analitičari su optimistični u vezi ovog partnerstva, ističući da bi moglo povećati prihode Pinteresta u četvrtom kvartalu.

U trećem kvartalu, Pinterest je ostvario prihod od 763,2 miliona dolara, što predstavlja rast od 11% u odnosu na isti period prošle godine. To nadmašuje očekivanja analitičara od 743,5 miliona dolara. Broj globalnih mesečnih aktivnih korisnika na ovoj platformi za deljenje slika porastao je za 8%, dostižući 482 miliona korisnika.

Pinterest je takođe nadmašio procene analitičara u vezi profita, ostvarivši neto dobit od 28 centi po akciji, u poređenju sa procenjenih 20 centi po akciji.

Kompanija očekuje da će prihodi u tekućem kvartalu porasti u rasponu od 11% do 13% u odnosu na prethodnu godinu, u poređenju sa procenjenim rastom prihoda od 11,3%.

Izvršni direktor Pinteresta, Bill Readi, izrazio je očekivanje da će kompanija povećati prihode u narednim godinama i poboljšati prilagođenu EBITDA maržu na nizak raspon od 30% u roku od tri do pet godina.

Ovi izuzetni rezultati Pinteresta dolaze nakon što je kompanija za istraživanje medija i ulaganja Magna povećala svoje prognoze za rast potrošnje na oglase u Sjedinjenim Američkim Državama na 5,2% u kalendarskoj 2023. godini, sa prethodnih 4,2%. Očekuje se da će prodaja digitalnih oglasa rasti za 9,6% u istom periodu. Pinterest ostaje ključna platforma za oglašivače i privlačenje potrošača širom sveta.