Piloti Lufthanze stupiće u štrajk tražeći veće plate

Piloti Lufthanze stupiće u štrajk tražeći veće plate

Sindikat Vereinigung Cockpit (VC) poziva pilote aviokompanije u štrajk nakon neuspelih pregovora o platama sa matičnom kompanijom Lufthanza i njenom kargo podružnicom Cargo, prenosi Špigl.

U petak, 2. septembra, od 00:01 do 23:59 časova, obustavlja se rad pilota.

Poslodavci su učestvovali u pregovorima, koji se intenzivno vode od utorka, ali ih „nisu iskoristili da unaprede zahteve sindikata sa poboljšanom ponudom“, objasnio je portparol VC Matijas Bajer. Pregovori su propali. Dakle, jedino nam preostaje da u radnom sporu tražimo ispunjenje naših zahteva“, rekao je on.

Lufthanza mora da podnese „znatno poboljšanu ponudu“ kako bi izbegla radne sporove, kaže Marsel Grels, šef kolektivnog pregovaranja u kompaniji rizičnog kapitala.

Prošle nedelje, Lufthanza je povećala ponudu zarada i nastavila pregovore sa sindikatom, koji je već bio spreman za štrajk.

Tarifni spor je zvanično oko povećanja plata za više od 5.000 pilota u matičnoj kompaniji Lufthansa i kargo podružnici Cargo. Pored nove strukture plata, sindikat zahteva povećanje od 5,5 odsto ove godine i automatsku kompenzaciju inflacije od 2023. godine.