Pfizer izveštava o gubitku kako se prihodi od COVID-19 smanjuju

Pfizer izveštava o gubitku kako se prihodi od COVID-19 smanjuju

Pfizer je u utorak izvestio o gubitku nakon oštrog pada prodaje vakcine i terapeutika protiv COVID-19 od vrhunca pandemije.

Proizvođač lekova prijavio je gubitak u trećem kvartalu od 2,4 milijarde dolara, u poređenju sa profitom od 8,6 milijardi dolara u prošlogodišnjem periodu.

Rezultati su narušeni otpisom inventara od 5,6 milijardi dolara u terapijskom leku za COVID-19 Paklovid i vakcini Comirnati.

Rezultati su došli nakon što je Pfizer 13. oktobra snizio svoju prognozu zbog naglog pada prihoda kompanije pošto je stopa COVID-19 opala.

U trećem kvartalu prihodi su pali za 42 odsto na 13,2 milijarde dolara.

Ali nakon solidnog rasta u trećem kvartalu u proizvodima koji nisu COVID-19, Pfizer je rekao da je kompanija na putu da postigne svoje ciljeve za 2023. zahvaljujući nedavnim vladinim odobrenjima za nove lekove.

„Postigli smo nekoliko nedavnih prekretnica koje govore o osnovnoj snazi i širini našeg naučnog sistema“, rekao je izvršni direktor Albert Bourla, koji je naveo odobrenja vlade u Sjedinjenim Državama i Evropi za Abrisvo da se bori protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) i drugih tretmani za gubitak kose i rak pluća.

Pfizer je rekao da je na pola puta kroz program „usklađivanja troškova“ koji će doneti 3,5 milijardi dolara godišnje uštede do 2024.

Kompanija nije preduzela otkup akcija ove godine, a ne očekuje se ni u četvrtom kvartalu, rekao je Pfizer.

Akcije Pfizera porasle su za 0,1 odsto u trgovanju pre tržišta.