Pakistan želi da poveća uvoz ruske nafte

Pakistan želi da poveća uvoz ruske nafte

Pakistan se nada da će uvesti više sirove nafte iz Rusije i možda će koristiti rafineriju nafte koju planira da izgradi uz saudijsko finansiranje za njenu preradu, izvestio je u utorak Nikkei Asia, pozivajući se na svoje izvore.

Četiri vodeće pakistanske naftne kompanije potpisale su prošle nedelje memorandum o razumevanju sa državnom kompanijom iz Saudijske Arabije Aramko za integrisani petrohemijski kompleks rafinerije vredan 10 milijardi dolara sa kapacitetom prerade sirove nafte od najmanje 300.000 barela dnevno, zajedno sa petrohemijskim postrojenjem.

Ovo dolazi pošto je zemlja tek počela da uvozi naftu iz Rusije. Prva isporuka obavljena je u junu prema dogovoru koji su sklopile dve zemlje. Teret je plaćen u kineskim juanima.

„Pakistan planira da poveća svoj uvoz nafte iz Rusije, što bi rezultiralo potrebom za dodatnim rafinerijskim kapacitetom u Pakistanu“, rekao je zvaničnik pakistanske vlade upućen u razvoj događaja, a prenosi Nikkei Asia. „Predložena rafinerija u Gvadaru će možda pomoći da se poboljšaju sve veće količine ruske sirove nafte.

Ova južnoazijska nacija pridružila se susednoj Indiji u kupovini ruske sirove nafte s popustom koja je zabranjena na zapadnim tržištima zbog sankcija. Uvoz nafte iz Rusije je bio uspešan, dodao je zvaničnik. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati tradicionalno su bili glavni dobavljači nafte u Pakistanu.

Prema izveštaju Rojtersa od ponedeljka, neki zvaničnici i analitičari sumnjaju da će Pakistan ispuniti svoj cilj da ruska nafta čini dve trećine svog uvoza nafte, zbog nedostatka strane valute i ograničenja u njegovim rafinerijama i lukama.