Pakistan prvi put naručio rusku naftu

Pakistan prvi put naručio rusku naftu

Pakistan je dao svoju prvu porudžbinu za rusku naftu u potrazi za jeftinijim energetskim opcijama suočen sa makroekonomskim izazovima, saopštio je u sredu ministar nafte Musadik Malik.

Prema novom sporazumu, Islamabad će kupovati sirovu naftu uz popust, a očekuje se da će zalihe dostići 100.000 barela dnevno ako prva transakcija prođe glatko, rekao je zvaničnik Rojtersu.

Pakistan će uvoziti dve vrste nafte – vodeću rusku mešavinu Ural i Sokol. Rafinisani proizvodi nisu bili uključeni u ugovor, ali će ruski stručnjaci za industriju navodno pomoći u preradi nafte u Pakistanu. Prema Maliku, prvi teret nafte stići će u luku Karači sredinom maja.

„Naše narudžbine su stigle, već smo to postavili“, rekao je on, potvrđujući dogovor.

On je dodao da će pakistanska Rafinerija Limited (PRL) u početku prerađivati rusku naftu, a druge rafinerije će biti uključene kasnije nakon probnog rada.

Pakistan, peta najmnogoljudnija zemlja na svetu, bori se sa akutnom nestašicom energije, a porast globalnih cena nafte i gasa pogoršao je situaciju. Uvoz goriva je poskupeo pet do deset puta zbog povećane tražnje u EU.

Prošle godine Islamabad je uvozio 154.000 barela dnevno uglavnom iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sada, pošto zemlja nastoji da nabavi do 33% svog uvoza sirove nafte iz Rusije, očekuje se da će zalihe sa Bliskog istoka pasti.

Uz sniženu rusku naftu, Pakistan koji je u nedostatku gotovine doživeće olakšanje suočen sa krizom platnog bilansa i kritično niskim deviznim rezervama. Prema statistikama, uvoz energije čini najveći deo spoljnih plaćanja zemlje.

Transakcije za isporuku ruske energije će se, kako se navodi, obavljati u valutama koje nisu američki dolari. Međutim, Malik je odbio da kaže da li će Moskva i Islamabad koristiti kineski juan ili dirham UAE, uz objašnjenje da neće otkriti komercijalnu stranu sporazuma.