Otkriven rok isporuke ključnog dela ruskog gasovoda

Otkriven rok isporuke ključnog dela ruskog gasovoda

Ključna turbina iz gasovoda Severni tok 1 prebačena je u nedelju iz Kanade u Nemačku, objavio je list Komersant, pozivajući se na svoje izvore.

Deo će potom putovati još pet do sedam dana trajektom do svog odredišta u Rusiji, otkriva list u ponedeljak. Ako sve prođe glatko i ne bude kašnjenja na carini, turbina će biti postavljena i spremna za pumpanje gasa početkom avgusta, napominje Komersant.

Simensova turbina se zaglavila u Kanadi nakon što je tamo bila podvrgnuta popravci zbog sankcija Otave Rusiji u vezi sa Ukrajinom. Kanada je prvobitno odbila da vrati deo, jer je smatrala da je oprema proizvod dvostruke namene koji je podložan sankcijama. Međutim, nakon pregovora sa Berlinom, Otava je odlučila da koristi indirektnu rutu isporuke kako bi izbegla kršenje sopstvenih sankcija Moskvi.

Odlaganje je primoralo ruskog izvoznika gasa Gasprom da smanji izvoz prirodnog gasa u Nemačku za čak 60% prošlog meseca, pošto pumpna stanica tehnički nije bila u stanju da pumpa na normalnim nivoima bez turbine.

Gasovod Severni tok je važan pravac za izvoz gasa iz Rusije u EU jer nudi direktne isporuke Nemačkoj, zaobilazeći Ukrajinu. Isporuke gasovodom privremeno su obustavljene 11. jula zbog 10 dana planiranog održavanja.