OPEK zabranio pristup medijima za julski događaj

OPEK zabranio pristup medijima za julski događaj

OPEK je zabranio pristup medijima novinarima Rojtersa, Blumberga i Volstrit žurnala koji bi izveštali o sastanku direktora naftne industrije sa ministrima energetike iz OPEK-a i njegovih saveznika, rekli su u sredu novinari, prenosi Rojters.

Ove tri medijske organizacije su među vodećim svetskim dobavljačima finansijskih vesti i informacija. Oni se takmiče u pokrivanju vesti u realnom vremenu sa događaja kao što su sastanci OPEK+, koji mogu imati materijalni uticaj na cenu nafte i globalnu cenu energije.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, poznata kao OPEK+, uključuje najveće proizvođače nafte Saudijsku Arabiju i Rusiju. OPEK+ pumpa više od 40% svetskih zaliha nafte.

OPEK je odbio da komentariše zašto novinari tri medijske organizacije nisu pozvani da prate seminar u Beču od 5. do 6. jula koji je bio domaćin OPEK-a.

„Verujemo da transparentnost i slobodna štampa služe i čitaocima, tržištu i javnom interesu, i protivimo se ovom ograničenju izveštavanja“, rekao je portparol Rojtersa, odeljenja za vesti i medije kompanije Thomson Reuters Corp u sredu.

„Rojters će nastaviti da pokriva OPEK na nezavisan, nepristrasan i pouzdan način, u skladu sa principima fonda Thomson Reuters.

Novinari Rojtersa su u utorak primili e-poštu u kojoj se navodi da ranija akreditacija nije bila poziv za prisustvo. Novinari Blumberga i Volstrit žurnala dobili su sličnu komunikaciju, rekli su izvori upoznati sa tim.

„Veoma smo zabrinuti zbog mogućnosti da OPEK isključi određene novinare, uključujući Blumberg, sa seminara sledeće nedelje“, navodi se u saopštenju Blumberg njuza.

„Radi transparentnosti tržišta, snažno se zalažemo da OPEK dozvoli novinarima relevantnih globalnih novinskih kuća da prisustvuju.

Volstrit žurnala nije odgovorio na zahtev za komentar.

Ovo bi bio drugi uzastopni događaj OPEK+ u kojem je OPEK ograničio medijsko praćenje. Istim medijskim grupama zabranjen je pristup sedištu OPEK-a u Beču tokom sastanka o naftnoj politici 4. juna. OPEK nije naveo razlog da isključi tri organizacije sa prethodnog sastanka o politici u junu.

U mejlu OPEK-ovog odeljenja za odnose s javnošću upućenim novinarima Rojtersa u utorak se navodi da je učešće medija bilo samo po pozivu i da ranija akreditacija – koju je OPEK nazvao „samoakreditacija“ – neće dozvoliti pristup događaju.

OPEK je ranije u junu poslao mejlove svim članovima Rojtersovog tima koji su se prijavili za akreditaciju, rekavši da je njihova registracija završena i da se OPEK raduje što će im poželeti dobrodošlicu na seminar. E-pošta je sadržala KR kod koji će biti predstavljen sa ID-om prilikom lične registracije za događaj.

OPEK je u utorak poslao imejl pozivajući novinare drugih medijskih organizacija da prisustvuju, rekli su izvori. Među njima su i Fajnenšel tajms i trgovačka publikacija Argus, kao i S&P Global Commoditi Insights, poznat kao Platts, rekli su izvori. U komunikaciji se navodi da „ovaj imejl služi kao vaša lična pozivnica“, prema kopiji koja je prosleđena Rojtersu.

Argus je potvrdio da je pozvan i da će prisustvovati. Fajnenšel tajms je odbio da komentariše, a Plats nije odgovorio na zahtev za komentar.