Olaf Šolc se suočava sa teškim balansom u pregovorima Nemačke i Kine

Olaf Šolc se suočava sa teškim balansom u pregovorima Nemačke i Kine

Kancelar Olaf Šolc suočava se sa delikatnim balansiranjem ove nedelje na konsultacijama nemačko-kineske vlade u Berlinu, nastojeći da održi dobre odnose sa najvećim nemačkim trgovinskim partnerom, istovremeno poštujući obećanje G7 da će se „ukloniti rizik“ od Peking, prenosi Rojters.

Šolc prima kineskog premijera Li Ćjanga na večeru u kancelariji u ponedeljak uveče uoči sedme runde bilateralnih, dvogodišnjih pregovora koji su ujedno i prva sesija licem u lice od pandemije COVID-19.

Samit se održava u utorak u kancelariji pre nego što Li i kineski ministri za trgovinu i reforme prisustvuju nemačko-kineskom forumu za ekonomsku i tehnološku saradnju.

Činjenica da je Li izabrao Nemačku za svoje prvo putovanje u inostranstvo kao premijera odražava poseban odnos između Evrope i najvećih ekonomija Azije. Brza kineska ekspanzija i potražnja za nemačkim automobilima i mašinama podstakli su sopstveni rast Nemačke u poslednje dve decenije.

Kina je postala najveći pojedinačni trgovinski partner Nemačke 2016. godine i predstavlja ključno tržište za vrhunske nemačke kompanije uključujući Volksvagen, BASF i BMV.

„Konsultacije kinesko-nemačke vlade su veoma karakteristične za odnose Kine sa velikim zapadnim zemljama“, rekao je Vang Jivej, direktor Centra za evropske studije na Univerzitetu Renmin u Kini.

Međutim, odnosi su se pogoršali zbog zabrinutosti na Zapadu zbog sve veće kontrole komunističke partije nad društvom i ekonomijom, nelojalne konkurencije i teritorijalnih ambicija Pekinga.

Šolc se pridružio drugim liderima Grupe sedam (G7) bogatih demokratija prošlog meseca u obećanju da će se „derizikovati“ bez „odvajanja“ od Kine.

Međutim, značenje „smanjivanja rizika“ ostaje da se definiše, kažu analitičari, a kineski jastrebovi se zalažu za opšte smanjenje poslovanja, a golubovi izdvajaju oblasti poput kritičnih minerala.

Šolcova vlada podeljena je između mlađih koalicionih partnera, Zelenih i Slobodnih demokrata, i njegovih socijaldemokrata levog centra.

Analitičari u Berlinu kažu da će kineska delegacija verovatno lobirati kod nemačke vlade direktno i indirektno preko velikih preduzeća da izvrši pritisak na Evropsku uniju da ne ide predaleko u regulisanju poslovanja u Kini.

„Oni znaju da će nemačke kompanije voditi direktne kanale ka kancelariji“, rekao je Endrju Smol, viši saradnik u programu Nemačkog Maršalovog fonda za Aziju.

Mikko Huotari sa Merkator instituta za kineske studije (MERICS) u Berlinu rekao je da su pregovori bili udar za Peking, pokazujući da još uvek ima važne partnere na Zapadu.

„To znači da je na nama da izvučemo nešto od toga – i mi imamo interes da ostanemo u bliskom kontaktu sa Kinom po pitanjima kao što su održivost i uopšte, za stabilne ekonomske odnose“, rekao je on. „Imamo i interes da ne dozvolimo da političke tenzije eskaliraju.

Razgovori su usledili nakon što je Antoni Blinken u nedelju postao prvi američki državni sekretar koji je posetio Kinu u poslednjih pet godina, naglašavajući važnost održavanja otvorenih linija komunikacije kako bi se smanjio rizik od pogrešne procene.

Oni takođe dolaze kada nemačko ministarstvo spoljnih poslova finalizuje dokument o svom pristupu Kini, za koji se očekuje da će odražavati oštriji stav koji je izneo u svojoj prvoj strategiji nacionalne bezbednosti objavljenoj prošle nedelje.

Kina predstavlja rastuću pretnju globalnoj bezbednosti, agresivno polažeći na prevlast u Aziji i nastojeći da iskoristi svoju ekonomsku moć za postizanje političkih ciljeva, navodi se u strategiji.

Vlada poziva kompanije da se diverzifikuju od Kine, ali mnogi nemački izvršni direktori upozoravaju na rizike prekida ili smanjenja veza sa drugom po veličini svetskom ekonomijom dok je Nemačka u recesiji.

Kineska delegacija će se sastati sa nekim od tih izvršnih direktora u ponedeljak, kažu ljudi upoznati sa planovima.

U utorak, nakon vladinih konsultacija, otputovaće u Minhen gde će se sastati sa regionalnim zvaničnicima i korporativnim rukovodiocima koji odražavaju nivo kineskog poslovanja sa južnonemačkom pokrajinom Bavarskom.

Kineska delegacija će otputovati u Pariz u zvaničnu posetu i prisustvovati finansijskoj konferenciji od 22. do 23. juna.