Ograničenje izvoza metala iz Kine ponovo podstiče lov globalnih kompanija na stabilne dobavljače

Ograničenje izvoza metala iz Kine ponovo podstiče lov globalnih kompanija na stabilne dobavljače

Odluka Kine da ograniči izvoz nekih strateških metala ove nedelje naterala je više kompanija da ponovo razmisle o svom oslanjanju na ekonomiju broj 2 u svetu u vreme kada su rastuće geopolitičke tenzije podstakle strahove da bi moglo doći još ograničenja, izveštava Rojters.

U potezu za koji je visoki kineski trgovinski savetnik upozorio da je „samo početak“, Peking je u ponedeljak rekao da će ograničiti izvoz proizvoda napravljenih od sporednih metala galijuma i germanijuma kako bi zaštitio nacionalnu bezbednost. To je usledilo nakon odluke SAD da nametnu izvozna ograničenja kako bi se ograničio pristup Kine ključnim tehnologijama koje se koriste za veštačku inteligenciju (AI).

Proizvodi koje je Kina citirala koriste se u poluprovodnicima, odbrambenoj tehnologiji i drugim visokotehnološkim industrijama. Dok metali za proizvodnju čipsa predstavljaju relativno skromne nivoe izvoza, ovaj potez Kine ponovo je podstakao pozive širom sveta za „ukidanje rizika“ ili pronalaženje drugih zemalja osim Kine za preradu i nabavku ključnih komponenti koje se koriste u širem spektru robe kao što su baterije za električna vozila .

„Ove akcije naglašavaju potrebu za diversifikacijom lanaca snabdevanja“, rekao je portparol američkog Ministarstva trgovine u saopštenju. „Sjedinjene Države će se angažovati sa našim saveznicima i partnerima da se pozabave ovim problemom i da izgrade otpornost u kritičnim lancima snabdevanja.

U zasebnoj, ali srodnoj industriji, Kina ima oko jednu trećinu svetskih rezervi retkih zemalja, što je ključno za proizvodnju EV baterija i elektronike. Ima najmanje 85% svetskog kapaciteta za preradu retkih zemalja u materijale koje proizvođači mogu da koriste, sposobnost koju druge zemlje žele da razviju.

„Kina proizvodi većinu ovih sirovina, ali bih rekao da bi blokiranje izvoza takođe značilo da će izgubiti prihode i primorati ostatak sveta da pronađe alternativne izvore“, rekao je Stjuart Rendal, koji prati kineski sektor poluprovodnika u konsultantskoj kući Intralink sa sedištem u Šangaju. .

Kina je bila omiljena kompanija za kompanije jer je u mogućnosti da izvozi prerađene minerale po nižoj ceni od drugih zemalja. Međutim, ako cene rastu kako se ograničenja primenjuju, kompanije bi imale još jedan razlog da promene lance snabdevanja.

Nirstar sa sedištem u Holandiji, u većinskom vlasništvu trgovačke i logističke kompanije Trafigura, rekao je da razmatra projekte germanijuma i galijuma u ​​Australiji, Evropi i Sjedinjenim Državama kako bi pomogao u ublažavanju nestašice koju stvaraju kineska ograničenja.

Švedski Ericsson (ERICb.ST) rekao je da uvek ima za cilj da ima raznovrsnu bazu dobavljača i „kao sledeći korak napravićemo detaljnu analizu efekata ovih mera i implikacija na Ericsson“.

Saopštenje Kine usledilo je neposredno uoči posete Pekingu američke sekretarke finansija Dženet Jelen. Ograničenja će verovatno dodatno zaoštriti odnose između SAD i Kine, jer se ove zemlje bore za dominaciju u ključnim sektorima poluprovodnika i odbrambene tehnologije.

Na Tajvanu, visoki vladin zvaničnik rekao je da kineska ograničenja izvoza galijuma i germanijuma označavaju „novi talas odmazde“ u „pristupu od grla“.

„Kontrole izvoza ubrzavaju, ili su akcelerator, za zemlje uključujući Tajvan, Južnu Koreju i Japan da smanje našu zavisnost od kineskog snabdevanja tim kritičnim materijalima“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Tajvana Roj Li.

Japan, koji od 23. jula počinje da ograničava izvoz alata za proizvodnju čipova u Kinu, rekao je da još uvek ispituje uticaj pekinških kontrola. Južna Koreja je rekla da će kratkoročni uticaj biti ograničen. Obe zemlje su vodeći proizvođači čipova.

Neki posmatrači industrije verovali su da bi kineska ograničenja metala mogla da izazovu kratkoročne probleme u snabdevanju i veće cene. Drugi su rekli da će Kina osetiti više bolova od ograničenja Vašingtona.

„Efekat ograničenja bi bio povećanje cene, ali uopšte ne tako bolan za ostatak sveta kao što su ograničenja čipova za Kinu“, rekao je Džon Strand iz kompanije Strand Consult sa sedištem u Kopenhagenu.

Ali Navitas Semiconductor Corp, koja proizvodi čipove koji koriste supstancu zvanu galijum nitrid, u sredu je saopštila da ne očekuje štetne efekte na svoje poslovanje od kineske kontrole izvoza.

„Značajni izvori galijuma dostupni su širom sveta, jer je prirodni nusproizvod u proizvodnji drugih metala kao što je aluminijum“, navodi se u saopštenju kompanije.