IEA: Obnovljiva struja će nadmašiti ugalj sledeće godine

IEA: Obnovljiva struja će nadmašiti ugalj sledeće godine

Količina električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora širom sveta trebalo bi da premaši proizvodnju iz elektrana na ugalj po prvi put 2025. godine, saopštila je u petak Međunarodna agencija za energiju.

Prognoza dolazi pošto bi potražnja za električnom energijom trebalo da poraste za četiri odsto ove i sledeće godine, sa 2,5 odsto u 2023.

To bi bio najveći godišnji rast od 2007. godine, izuzev skokova uočenih nakon globalne finansijske krize koja je počela te godine i tokom oporavka od COVID-19, saopštila je agencija sa sedištem u Parizu.

Rastuća potražnja odražava „rastuću ulogu električne energije u našim ekonomijama, kao i uticaj jakih toplotnih talasa“, rekao je Keisuke Sadamori, direktor za energetska tržišta i bezbednost IEA.

Predviđa se da će hidroelektrični, solarni, vetar i drugi obnovljivi izvori obezbediti 35 odsto globalnog snabdevanja sledeće godine, u odnosu na 30 odsto 2023. godine, saopštila je agencija.

Samo solarna energija bi trebalo da obezbedi polovinu rasta potražnje do 2025. godine, a vetar još 25 odsto.

Međutim, ne očekuje se da će upotreba uglja opasti, jer upotreba električne energije raste u Kini i Indiji, saopštila je IEA.

Očekuje se da će toplotni talasi širom Indije ove godine povećati potražnju za električnom energijom u zemlji za osam odsto, dok se očekuje da će potražnja Kine porasti za šest odsto.

Evropska tražnja će porasti za 1,7 odsto. U Sjedinjenim Državama, gde je prošle godine zbog blagih vremenskih uslova potražnja smanjena, potrošnja električne energije bi ove godine trebalo da poraste za tri procenta — ne samo zato što razvoj veštačke inteligencije podstiče stvaranje masivnih centara podataka.

„Ohrabrujuće je videti da udeo čiste energije u mešavini električne energije nastavlja da raste, ali to treba da se desi mnogo bržom brzinom da bi se ispunili međunarodni energetski i klimatski ciljevi“, rekao je Sadamori u saopštenju.

On je takođe pozvao zvaničnike da nametnu više standarde energetske efikasnosti „kako bi smanjili uticaj povećane potražnje za hlađenjem na elektroenergetske sisteme“.