Nvidia se suočava sa antimonopolskom istragom američkih regulatora zbog pritužbi konkurenata

Nvidia se suočava sa antimonopolskom istragom američkih regulatora zbog pritužbi konkurenata

Antimonopolske tenzije eskaliraju u industriji proizvodnje čipova. Protivnici su optužili renomiranu Nvidiju sa Vol Strita da je zloupotrebila svoju tržišnu dominaciju u prodaji čipova koji napajaju veštačku inteligenciju — a Ministarstvo pravde SAD sada istražuje ove navode, kako je izvestio sajt o tehnološkim vestima The Information.

Prema novinskom izdanju, koje se poziva na neimenovane izvore upoznate sa diskusijama, zvaničnici Ministarstva pravde razmatraju zabrinutost da bi Nvidia mogla potencijalno dominirati tržištem i vršiti pritisak na svoje kupce da nepravedno zadrže posao. Ovo uključuje tvrdnje da Nvidia preti da će kazniti one koji kupuju proizvode od tehnološkog giganta sa sedištem u Santa Klari u Kaliforniji i njegovih konkurenata.

U izveštaju se takođe navodi da su američki zvaničnici kontaktirali nekoliko Nvidijinih konkurenata u vezi sa žalbama.

Ministarstvo pravde je u petak odbilo da komentariše ili pruži dodatne informacije kada ga je kontaktirao Associated Press.

Međutim, Nvidijina izjava tvrdi da se kompanija „takmiči pošteno“ — i da se takmiči „na osnovu decenija ulaganja i inovacija, savesno poštujući sve zakone“.

Ne potvrđujući direktno detalje iz izveštaja The Information od četvrtka, kompanija je dodala da je „srećna što će regulatorima pružiti sve potrebne informacije“.

Nvidia se ranije suočavala sa pozivima za antimonopolske istrage od nekih demokratskih zakonodavaca i progresivnih grupa. Ranije ove nedelje, 10 progresivnih zagovaračkih grupa — uključujući Demand Progress Education Fund i Tech Oversight Project — napisalo je pismo pomoćniku državnog tužioca Džonatanu Kanteru u znak podrške istrazi o monopolu proizvođača čipova.

„Nvidia je svetski čuvar čipova“, napisale su grupe, tvrdeći da je kompanija „zauzela istaknutu investicionu poziciju“ koristeći oskudnu ponudu uz taktike kao što je blokiranje kupaca da posluju sa konkurentima. „Takva kompanija zaslužuje najagresivniji nadzor koji Ministarstvo pravde može da sprovede.

Nvidia je učvrstila svoju poziciju kao poster deteta za bum veštačke inteligencije — i u tom procesu, postala je jedna od najvrednijih kompanija na svetu. U junu je tehnološki gigant nakratko dostigao tržišnu vrednost od preko 3,3 triliona dolara.

Deo tog tržišnog zamaha je od tada splasnuo – i svaka akcija koja se popne na takve visine ranjiva je na investitore koji prodaju akcije kako bi zaključali profit. U petak popodne Nvidijine akcije su pale za 3%.