Nvidia je druga najvrednija kompanija na Volstritu i nastavlja da nadmašuje očekivanja

Nvidia je druga najvrednija kompanija na Volstritu i nastavlja da nadmašuje očekivanja

Nvidia je još jednom pokazala kvartalne rezultate koji su lako premašili prognozu Volstrita. Kompanija je zabeležila porast potražnje za svojim poluprovodnicima, koji se koriste za napajanje aplikacija veštačke inteligencije.

Prihodi su se više nego udvostručili u poslednjem kvartalu u odnosu na isti period godinu dana ranije, saopštila je Nvidia u sredu. Kompanija očekuje dalji rast prihoda u tekućem kvartalu koji se završava u oktobru. Investitori će posmatrati da li potražnja za proizvodima kompanije može zadržati svoj usijani tempo.

Putovanje kompanije da bude jedan od najistaknutijih igrača u veštačkoj inteligenciji donelo je neke zapanjujuće brojke. Evo pogleda.

Ukupna tržišna vrednost Nvidije zaključno sa sredom. Ispred je Microsofta (3,076 biliona dolara), ali iza Epla (3,457 biliona dolara) u borbi za najvredniju kompaniju. Pre godinu dana, tržište kompanije iznosilo je oko 1,15 biliona dolara.

Porast cene Nvidijinih akcija do sada ove godine od završetka trgovanja u sredu. Akcije su pale za oko 4% u trgovanju posle radnog vremena nakon objavljivanja zarade kompanije.

Toliko je dobitka S&P 500 za godinu do juna došla samo od Nvidije.

Nvidijin prihod od poslovanja sa centrima podataka za kvartal je završen 31. jula, što je povećanje od 154% u odnosu na pre godinu dana. Ukupan prihod je porastao za 122% u odnosu na pre godinu dana na 30 milijardi dolara. Poređenja radi, očekuje se da će rast prihoda za sve kompanije u S&P 500 biti oko 5% u poslednjem kvartalu.

Nvidijina procjena ukupnog prihoda u trećem kvartalu, „plus-minus 2%.“ To znači raspon od 31,85 do 33,15 milijardi dolara, u poređenju sa procenom Volstrita od 31,7 milijardi dolara. Prihod u trećem kvartalu prošle godine iznosio je 18,1 milijardu dolara.

Procena analitičara za Nvidijin prihod za fiskalnu godinu koja se završava u januaru 2025. To bi bilo duplo više od njenih prihoda za fiskalnu 2024. i više od četiri puta više od prihoda prethodne godine.