Novi izvršni direktor Boeinga obećava da će „resetovati“ odnose sa ključnim sindikatom

Novi izvršni direktor Boeinga obećava da će „resetovati“ odnose sa ključnim sindikatom

Novi šef Boinga rekao je u petak da želi da „resetuje“ odnose sa ključnim sindikatom koji predstavlja desetine hiljada njegovih radnika, usred pregovora o novom ugovoru o radu.

„Sastala sam se sa predsednicima IAM 751 i V24 ove nedelje u Sijetlu radi produktivnog razgovora i prilike da slušam“, napisala je izvršna direktorka Boeinga Keli Ortberg u poruci više od 170.000 zaposlenih u vazduhoplovnom gigantu, nedelju dana nakon preuzimanja dužnosti.

„Podelio sam sa njima svoju posvećenost da resetujemo naš odnos i postignemo novi ugovor gde možemo da se okupimo kako bismo izgradili snažnu budućnost za naše zaposlene u regionu“, rekao je Ortberg u poruci koju je podelio sa AFP-om, dodajući da su pregovori o ugovoru u toku. „završnoj fazi“.

Dva lokalna ogranka Međunarodnog udruženja mašinista i vazduhoplovnih radnika predstavljaju oko 33.000 zaposlenih u Boeingu.

Sedište im je u oblasti Sijetla, gde se nalaze fabrike za najprodavanije avione kompanije 737 i 777.

Trenutni sporazum star 16 godina ističe u ponoć 12. septembra. Članovi sindikata su 17. jula glasali da odobre mogućnost štrajka ako do tada ne bude dogovora.

„Ortberg zna da ne možemo da prepišemo prošlost, ali možemo da radimo na putu napred u budućnosti“, rekao je pregovarački komitet IAM Distrikta 751 u saopštenju u četvrtak nakon sastanka.

„Boing ne može da obnovi poverenje koje je narušio u poslednje dve decenije osim ako se ne posveti obezbeđivanju ovih poslova upravo ovde, gde im je mesto“, dodali su.

Sindikat zahteva da Boing proizvede svoj sledeći avion — koji se očekuje 2035. godine, ali još nije najavljen — u regionu.

Takođe zahteva povećanje plata od najmanje 40 odsto tokom tri godine, kao i bolje beneficije, uključujući zdravstveno osiguranje i penzije.

„Iako Ortberg možda ne sedi za stolom za pregovaranje, njegov uticaj na pregovarački proces je neosporan“, saopštio je komitet.

Ortberg, 64, preuzeo je dužnost generalnog direktora Boeinga 8. avgusta od Dejva Kalhuna, koji je najavio da će se povući ranije ove godine nakon četiri godine na čelu ovog ratnog giganta avijacije nakon niza problema sa kontrolom kvaliteta.

Tokom svoje prve nedelje, Ortberg je posetio fabriku 737 izvan Sijetla, obišao Boingovog glavnog dobavljača Spirit Aerosistems i sastao se sa rukovodiocima klijenata aviokompanija, rekao je u svojoj poruci