Norveška obara svetski rekord: Električni automobili zauzeli 94% tržišta u avgustu

Norveška obara svetski rekord: Električni automobili zauzeli 94% tržišta u avgustu

Prodaja električnih automobila u Norveškoj je u avgustu zauzela 94 odsto tržišta – što je novi svetski rekord – pokazala je statistika u ponedeljak, dok prodaja u ostatku Evrope stagnira.

Podstaknuta Tesla modelom I, koji je činio 18,8 odsto prodaje, i u manjoj meri Hiundai Kona i Nissanovim lifom, električna vozila čine 94,3 odsto novih registracija automobila, saopštio je Norveški savez za puteve (OFV).

Norvežani su u avgustu kupili 10.480 novih električnih vozila, čime je ukupan broj od početka godine iznosio 68.435.

Na drugim mestima u Evropi visoke cene i nedovoljna infrastruktura ometaju prodaju električnih vozila, dok je prodaja hibridnih modela, koji kombinuju motore na fosilna goriva i električne baterije, porasla.

Ova skandinavska zemlja, veliki proizvođač nafte i gasa, postavila je cilj da do 2025. prodaje samo vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, 10 godina ispred cilja EU.

Zemlja nudi velikodušne poreske olakšice koje električne modele čine konkurentnim cenama.

„Nijedna zemlja na svetu nije ni blizu Norveškoj u trci električnih automobila“, rekao je direktor OF Ojvind Solberg Torsen u saopštenju.

„Ako se ovaj trend nastavi, uskoro ćemo biti na putu da ostvarimo naš cilj od 100 odsto automobila sa nultom emisijom do 2025. godine“, rekao je on.

Poređenja radi, električni automobili su predstavljali 12,1 odsto novih automobila u EU u julu, iza benzinskih automobila sa 33,4 odsto, potpunih hibrida sa 32 odsto i dizel automobila sa 12,6 odsto, prema Evropskom udruženju proizvođača automobila.