Nokia će otpustiti do 14.000 radnika nakon pada profita

Nokia će otpustiti do 14.000 radnika nakon pada profita

Finski telekomunikacioni gigant Nokia saopštio je u četvrtak da bi mogao da smanji svoju radnu snagu za čak 14.000 ljudi nakon što je prijavio profit u trećem kvartalu niži od očekivanog.

„U trećem kvartalu videli smo povećan uticaj makroekonomskih izazova na naše poslovanje“, rekao je izvršni direktor Peka Lundmark u izjavi.

Očekuje se da će Nokiin program štednje smanjiti broj zaposlenih u kompaniji na čak 72.000, smanjujući troškove do 1,2 milijarde evra (1,14 milijardi dolara) do 2026. godine, saopštila je kompanija.

Program cilja poslovne oblasti Mobilne mreže, Cloud i mrežne usluge i korporativne funkcije.

Nokia je objavila da je njen profit dostigao 133 miliona evra u trećem kvartalu, što je pad od 69 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana.

„Zarada je bila mnogo slabija nego što se očekivalo, a izgledi su neizvesniji. Tako da za Nokiju ne izgleda tako dobro kratkoročno“, rekao je za AFP Atte Riikola, analitičar u kompaniji za analizu kapitala Inderes.

Proizvođač telekomunikacione opreme, koji je uključen u bitku za 5G mreže sa švedskim rivalom Eriksonom i kineskim Huavejem, saopštio je da je njegova prodaja pala za 20 odsto na 4,98 milijardi evra u trećem kvartalu u poređenju sa 2022.

„Videli smo izvesnu umerenost u tempu primene 5G u Indiji, što je značilo da tamošnji rast više nije dovoljan da nadoknadi usporavanje u Severnoj Americi“, rekao je Lundmark.

Uprkos neizvesnosti u trećem tromesečju, Nokia očekuje „poboljšanje u našem mrežnom poslovanju u četvrtom kvartalu“.

Ali Riikola je verovao da će Nokije „procene pasti prilično dramatično“.

„Postoji mogućnost za upozorenje o negativnoj dobiti“, dodao je on.