Nike beleži opadanje prodaje i profita u prvom fiskalnom kvartalu

Nike beleži opadanje prodaje i profita u prvom fiskalnom kvartalu

Kompanija Nike se suočava sa izazovima u prvom fiskalnom kvartalu, beležeći opadanje prodaje i profita zbog slabe potražnje kupaca za novim modelima patika i drugim proizvodima. Neto prihod za kvartal koji se završio 31. avgusta iznosio je 1,05 milijardi dolara, što odgovara 70 centi po akciji. U istom kvartalu prošle godine, neto prihod iznosio je 1,45 milijardi dolara, ili 94 centa po akciji.

Prodaja je takođe opala za 10%, dostigavši 11,59 milijardi dolara, iako su rezultati premašili očekivanja analitičara na Volstritu, koji su predviđali zaradu od 52 centa po akciji uz prodaju od 11,64 milijarde dolara.

U međuvremenu, vest o povlačenju izvršnog direktora Džona Donaha, zakazanom za 13. oktobar, dodatno je obeležila situaciju u kompaniji. Njegov naslednik, Elliott Hill, veteran kompanije, vraća se iz penzije kako bi preuzeo vođenje Nike-a.

Iako je Nike poznat po svojim inovacijama, analitičari su primetili da kompanija poslednjih godina gubi fokus na kreiranje „kul“ proizvoda.

Nakon objavljivanja rezultata, akcije Nike Inc., sa sedištem u Beavertonu, Oregon, pale su za oko 3% u trgovanju posle radnog vremena, a do sada ove godine beleže pad od 18%.