Neto profit kompanije Soni opada u odnosu na prethodnu godinu kako prodaja PlayStation-a pada

Neto profit kompanije Soni opada u odnosu na prethodnu godinu kako prodaja PlayStation-a pada

Soni je u utorak upozorio na opadanje profita ove godine kako prodaja PlayStation 5 jedinica pada, nakon što je prijavio pad godišnje zarade, a istovremeno nije razmišljao o prijavljenim ponudama za Paramount.

Japanski konglomerat je bio u centru pažnje nakon što su izveštaji rekli da sarađuje sa Apolo Global Management na potencijalnom preuzimanju američkog filmskog i televizijskog giganta Paramount Global u vrednosti od 26 milijardi dolara.

Takvo spajanje bi moglo da ojača Sonijev ogroman filmski posao iza mega-zanosnih naslova „Spider-Man“, uključujući i „Across the Spider-Verse“ nominovanog za Oskara.

Kako je kompanija u utorak objavila svoju zaradu, izvršni direktor kompanije Soni Hiroki Totoki odbio je da komentariše bilo kakav „konkretan posao“.

„Soni Pictures je centar generisanja sinergije i kao entitet ima važnu poziciju. Stoga se u ovoj oblasti ukaže svaka dobra prilika… razmotrićemo mogućnosti“, rekao je on novinarima.

Behemot u oblasti zabave i elektronike zabeležio je neto profit od 970,6 milijardi jena (6,2 milijarde dolara) za period 2023-24, što je pad od 3,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali je nadmašio svoje prognoze.

Za tekuću finansijsku godinu, Soni očekuje još jedan pad neto dobiti na 925 milijardi jena.

Soni je saopštio da je prodao 20,8 miliona jedinica svoje vodeće PlayStation 5 konzole u ​​periodu 2023-24, skoro ispunivši cilj od 21 milion koji je smanjio u februaru.

Analitičari kažu da je konzola, u svojoj četvrtoj godini na tržištu, možda pretrpela reputacijski hit nakon što je Soni PlayStation najavio 900 otkaza u februaru.

Soni je odredio cilj prodaje PS5 jedinica za tekuću finansijsku godinu na 18 miliona.

„Kako ulazimo u poslednju polovinu ciklusa konzole, očekujemo postepeni pad prodaje novih PlayStation 5 jedinica“, rekla je Naomi Macuoka, viši potpredsednik kompanije Soni.

„Ali verujemo da ćemo moći da stalno rastemo prihode PlayStation platforme stalnim održavanjem i širenjem našeg stalno rastućeg broja aktivnih korisnika i angažovanja korisnika, kao i jačanjem naše kontrole operativnih troškova“, dodala je ona.

Soni je zabeležio rekordnu prodaju u periodu 2023-24. uz „značajno“ povećanje igara i muzike, podstaknuto slabijim jenom.

Prihodi su takođe porasli za senzore — koji se koriste u iPhone kamerama — i finansijske usluge, iako je operativni prihod smanjen u ovim sektorima.

U 2024-25, „očekuje se da će se prodaja smanjiti u odnosu na prethodnu godinu prvenstveno zbog očekivanog značajnog smanjenja prodaje u… finansijskim uslugama“ i drugim poslovima, uključujući igre, saopštila je kompanija.

Ali predviđa bolju prodaju senzora i muzike, zahvaljujući većim prihodima od servisa za strimovanje.

U finansijskoj godini do aprila, Soni je rekao da je imao koristi od hit izdanja izvođača uključujući Bijonse i Doja Ket.

„Soni poseduje prava na originalnu muziku. To služi kao novčana krava za Soni“, rekao je Hideki Jasuda iz Toio Securities za AFP pre objave zarade.

Sonijeva akvizicija japanskog anime giganta Crunchiroll pokazala se plodnom, a Macuoka je rekao da će nastaviti da doprinosi profitu kako broj pretplatnika raste.

Soni Music Entertainment se sada, kako se izveštava, priprema da se nadmeće protiv dva velika privatna fonda za InfoCom, matičnu kompaniju popularne japanske aplikacije za manga, u ugovoru za koji se tvrdi da vredi 200 milijardi jena (1,3 milijarde dolara).

Soni je ranije u ponedeljak saopštio da će dva izvršna direktora preuzeti dužnost izvršnih direktora svoje jedinice za igre na sreću, preuzimajući uzde od Džima Rajana koji se povukao u martu.

Hermen Hulst i Hideaki Nišino će odgovarati predsedavajućem grupe Soni Interactive Entertainment (SIE) Totokiju, koji je bio privremeni izvršni direktor.