Neto profit kompanije Nintendo u prvom kvartalu opada

Neto profit kompanije Nintendo u prvom kvartalu opada

Nintendo je u petak saopštio da je neto profit u prvom kvartalu fiskalne godine opao za više od 55%, zbog usporene prodaje sedmogodišnjeg Svitcha i nedostatka velikih izdanja. Tokom aprila-juna, neto profit je pao na 80,95 milijardi jena (543 miliona dolara), u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Pre godinu dana, prodaja je bila podstaknuta uspehom filma „Super Mario Bros“ i izdanjem igre „Legenda o Zeldi: Tears of the Kingdom“, koja je postala najbrže prodavana igra u istoriji franšize. Međutim, bez sličnih hitova u prvom tromesečju ove fiskalne godine, prodaja Svitcha je opala za 46% na 2,1 milion jedinica.

Iako Nintendo nije menjao svoju godišnju prognozu neto dobiti, koja je sada postavljena na 300 milijardi jena, što predstavlja pad od skoro 40% u odnosu na prethodnu godinu, kompanija se suočava sa izazovima u trenutnoj situaciji.

„Trenutno se nalazimo u prelaznoj fazi“, rekao je Serkan Toto iz Kantan Gamesa. „Ovo je godina bez planiranih velikih izdanja, a Nintendo mora da sačuva velike naslove za sledeću platformu.“

Očekuje se da će Nintendo objaviti novu konzolu krajem 2024. ili početkom 2025. godine, što će možda promeniti trenutnu situaciju. Dok su planovi za budućnost u fokusu, trenutno su rimejkovi i reizdanja kao što su „Paper Mario“ i „Luigi’s Mansion“ postali deo strategije kompanije za održavanje interesa igrača.