Neto profit Foxconn-a raste u drugom kvartalu

Neto profit Foxconn-a raste u drugom kvartalu

Tajvanski tehnološki gigant Foxconn u sredu je izvestio o skoku neto dobiti od šest odsto za drugi kvartal ove godine, vođen snažnim rastom potražnje za serverima veštačke inteligencije.

Takođe poznata pod svojim zvaničnim imenom Hon Hai Precision Industri, firma je najveći svetski proizvođač elektronike po ugovoru i sastavlja uređaje za velike tehnološke kompanije, pre svega Apple-ove iPhone.

U sredu je saopšteno da je neto profit za april-jun porastao na 35,05 milijardi NT$ (1,08 milijardi USD) sa 33 milijarde NT$ u istom periodu prošle godine.

Brojke predstavljaju četvrti uzastopni kvartal rasta profita za kompaniju dok jaše talas potražnje za generativnom veštačkom inteligencijom — prateći veliku popularnost proizvoda kao što je ChatGPT od kada je lansiran pre dve godine.

Prema dokumentima objavljenim pre razgovora o zaradi sa investitorima, prihodi od AI servera porasli su za 60 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Foxconn je ranije objavio ambicije da prevaziđe montažu elektronike, značajno ulažući kako bi bili deo tržišta AI tehnologije i prešli u „provajdera sveobuhvatne platforme za situacije“.

U oktobru je najavio da će se udružiti sa američkim gigantom čipova Nvidia kako bi stvorili „fabrike veštačke inteligencije“—moćne centre za obradu podataka koji bi pokretali proizvodnju proizvoda sledeće generacije.