Nestle nadmašuje kvartalne procene prodaje

Nestle nadmašuje kvartalne procene prodaje

Nestle izvestio je u utorak da je prodaja u prvom kvartalu bila nešto bolja od očekivane, pošto je najveća svetska kompanija za pakovanu hranu povećala cene kako bi nadoknadila mlak obim prodaje, prenosi Rojters.

Švajcarska kompanija, koja proizvodi kocke Maggi, čokoladice Kit Kat i kafu Nescafe, saopštila je da je prodaja porasla za 5,6% na 23,5 milijardi švajcarskih franaka (23,9 milijardi evra) u kvartalu završenom 31. marta, nadmašivši prosečnu procenu od 23,27 milijardi franaka u kompaniji obezbedio konsenzus analitičara.

Nestle je povećao cene za 9,8% tokom tromesečja, ali je obim prodaje – koji kompanija naziva stvarnim internim rastom – opao za 0,5%.

„Napori na optimizaciji portfelja i odgovorno određivanje cena pomogli su da se nadoknadi stalni pritisak usled dvogodišnje inflacije troškova“, rekao je izvršni direktor Nestlea Mark Šnajder u izjavi.

Neki kupci, posebno oni u Evropi, odbili su veće cene, što je dovelo do nižeg obima prodaje u industriji jer su ljudi kupovali manje ili trgovali jeftinijim brendovima. Naravno, mnoge potrošačke kompanije i dalje vide otpornu potražnju za svojim proizvodima, posebno od kupaca iz SAD.