Nemiri u Novoj Kaledoniji guraju sektor nikla dublje u krizu

Nemiri u Novoj Kaledoniji guraju sektor nikla dublje u krizu

Nedeljni nemiri u Novoj Kaledoniji gurnuli su industriju nikla na arhipelagu, koja je već na državnom održavanju života, bliže katastrofi, kažu predstavnici sektora.

Francuska pacifička teritorija je treći najveći svetski proizvođač nikla, iza Indonezije i Filipina, a ispred Rusije i Australije.

Nikl, srebrni metal koji se koristi kao legura za pravljenje nerđajućeg čelika, elektronskih komponenti i nakita, takođe je ključni sastojak baterija za električna vozila, što ga čini kritičnim za prelazak na čistiju energiju.

Ali od 13. maja, kada su izbili nemiri izazvani projektom ustavne reforme, eksploatacija i prerada nikla su u zastoju.

I iako je Francuska ukinula vanredno stanje širom teritorije nakon dve nedelje nemira u kojima je poginulo sedam ljudi, a stotine povređeno, malo ko očekuje brz povratak u normalu u industriji nikla.

Rudarstvo u Societe Le Nickel (SLN), istorijskom proizvođaču nikla, je zaustavljeno, a rezerve rude — čije je konstantno snabdevanje potrebno da bi operacije prerade na visokim temperaturama bile u toku — se smanjuju.

„Trčimo na prazno“, rekao je jedan izvor u jednoj od fabrika izvan Noumee, glavnog grada.

Poremećaji zbog napada i oštećenja na nekim lokacijama tokom haosa došli su u najgorem mogućem trenutku za lokalne proizvođače, koji već pokleknu pod pritiskom konkurencije jeftinijih proizvođača, posebno Indonezije.

Nova Kaledonija zauzima do 30 odsto svetskih rezervi nikla, a industrije povezane sa niklom zapošljavaju 20-25 odsto radno aktivnog stanovništva na arhipelagu od 270.000 ljudi.

Tek u februaru SLN, podružnica rudarskog giganta Erameta, dobila je državni zajam od 60 miliona evra (65 miliona dolara) da spreči bankrot.

Na jugu Nove Kaledonije sajt Proni Resources—koji je takođe ostao živ zahvaljujući zajmu od 140 miliona evra odobrenom u martu—takođe je prestao da radi, rečeno je AFP-u.

Lokalitet Koniambo Nickel (KNS), na severu, ne radi od februara, dok konglomerat Glenkor, koji poseduje 49 odsto poslovanja sa gubitkom, pokušava da proda svoj udeo.

Rudarstvo nikla, koje za razliku od prerade često vode mali operateri, takođe je pretrpelo blokade tokom nemira, koje su ga prekinule od vitalnih zaliha goriva.

„Posledice po rudnik i Novu Kaledoniju su katastrofalne“, rekao je Tomas Sevetre, generalni direktor rudarske kompanije Georges-Montagnat.

Stvari bi mogle postati još gore, ako brodarske kompanije dodaju premije za rizik na svoje troškove prevoza zbog političke situacije, rekao je Sevetre.

„Naše konkurentsko zaostajanje sa Indonezijom i Filipinima će rasti“, rekao je on.

Svetske cene nikla su bile notorno nestabilne, sa rastućom tražnjom i sankcijama na ruski izvoz više nego nadoknađenim ogromnim povećanjem proizvodnje od strane Indonezije, koja sada čini oko polovinu svetske proizvodnje.

Pregovori koje je pokrenuo francuski ministar finansija Bruno Le Mer sa ciljem da se industrija nikla u Novoj Kaledoniji postavi na održive temelje uz pomoć vlade, zaustavljeni su, a neki od predstavnika Nove Kaledonije za nezavisnost rekli su da neće potpisati predloženi sporazum.