Siemens Energy neće prekinuti saradnju sa Rosatomom u mađarskom nuklearnom projektu

Siemens Energy neće prekinuti saradnju sa Rosatomom u mađarskom nuklearnom projektu

Nemačka kompanija Siemens Energy nema nameru da raskine ugovor sa ruskim Rosatomom u vezi nuklearnog projekta u Mađarskoj, izjavio je predsednik nadzornog odbora kompanije, Joe Kaeser. Ove dve kompanije zajedno rade na izgradnji dva nova nuklearna reaktora za mađarsku elektranu Paks-2, gde Siemens Energy snabdeva sigurnosnom tehnologijom.

Ova odluka kompanije dolazi usled kritika i pritiska javnosti zbog saradnje sa Rosatomom, koja je ruska državna korporacija za nuklearnu energiju, u vreme kada Rusija pod sankcijama Zapada. Joe Kaeser je istakao da nepoštovanje ugovora sa Rosatomom može dovesti do pravnih postupaka koje bi Mađarska pokrenula protiv Siemens Energy-a, što bi moglo rezultirati značajnim novčanim kaznama.

Kaeser je takođe naglasio da nastavak saradnje sa Rosatomom omogućava Siemens Energy-u da obezbedi sigurnost elektrane i smanji rizik od vanrednih situacija. Alternativa, kako je naveo, bila bi da se kineske kompanije uključe i preuzmu kontrolu nad nuklearnom elektranom, što bi stvorilo dodatnu zabrinutost.

Projekat Paks-2 je pokrenut 2014. godine sporazumom između Mađarske i Rusije. Očekuje se da će izgradnja novih nuklearnih reaktora značajno povećati kapacitet elektrane na 4.400 megavata, omogućavajući Mađarskoj da obezbedi veći deo svojih potreba za električnom energijom.

Iako su se pojavili izazovi u vezi sa ovim projektom, Mađarska je odlučila da ga podrži uprkos pritiscima iz EU i Zapada. Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Szijarto, naglasio je da će Mađarska staviti veto na sve mere usmerene protiv nuklearne industrije, jer smatraju da je to u suprotnosti sa nacionalnim interesima.

Siemens Energy je suočavao sa problemima u vezi sa učešćem u projektu Paks-2 zbog nemačkih izvoznih ograničenja, ali i pored toga, Rusija i Mađarska su potvrdile da kompanija i dalje ostaje deo projekta.

Šef Rosatoma, Aleksej Lihačov, izjavio je da će projekat Paks-2 biti nastavljen i završen bez obzira na kritike iz Brisela, Vašingtona i Londona, ističući da je već u pokretu i da će se nastaviti napredovati. Evropska komisija je već odobrila izgradnju fabrike ranije ove godine.