Nemački proizvođač čipova Infineon otpušta 1.400 radnih mesta

Nemački proizvođač čipova Infineon otpušta 1.400 radnih mesta

Nemački proizvođač čipova Infineon rekao je u ponedeljak da će smanjiti 1.400 radnih mesta i preseliti još 1.400 zbog teškog tržišnog okruženja, pošto je najavio pad profita i smanjio izglede.

Ukidanje radnih mjesta, od oko 58.600 radnika širom svijeta, dio je restrukturiranja cijele kompanije koje je započeto u maju.

Program ima za cilj „jačanje naše konkurentnosti“, rekao je izvršni direktor Jochen Hanebeck u izjavi, uz objavljivanje rezultata za treći kvartal finansijske godine grupe.

Portparol je potvrdio za AFP da će poslovi biti ugašeni i premešteni na lokacije sa nižim troškovima, ne dajući više detalja.

Vijest dolazi nakon što je američki gigant za čipove Intel prošle sedmice najavio da će smanjiti više od 15 posto svoje radne snage jer želi da smanji troškove za oko 20 milijardi dolara ove godine.

Infineon je prijavio neto profit od 403 miliona evra (441 milion dolara) u tri meseca do kraja juna, što je 52 procenta manje nego godinu dana ranije.

Prihodi su iznosili 3,7 milijardi evra, što je manje u odnosu na oko 4,1 milijardu godinu dana ranije.

Grupacija je smanjila svoje izglede za 2024. i sada očekuje prihod od oko 15 milijardi evra. To je treće smanjenje u poslednje vreme, pri čemu je Infineon ranije očekivao prodaju od oko 16 milijardi evra.

„Oporavak na našim ciljnim tržištima napreduje samo sporo“, rekao je Hanebek.

On se osvrnuo na „produženi slab ekonomski zamah“, ali je insistirao da Infineon nastavlja da se „dobro drži“ u „izazovnom“ tržišnom okruženju.

Prihodi u odeljenjima „zelena industrijska snaga“ i „napajanje i senzorski sistemi“ znatno su pali u kvartalu u odnosu na godinu ranije, ali je prodaja u automobilskoj diviziji bila stabilna.