Nemački ministar Habek poziva na zelenu tehnološku saradnju sa SAD

Nemački ministar Habek poziva na zelenu tehnološku saradnju sa SAD

Nemački ministar ekonomije Robert Habek pozvao je na saradnju u zelenim investicijama između Evrope i Sjedinjenih Država uoči sastanaka u Vašingtonu sledeće nedelje sa ministrom finansija SAD Dženet Jelen i drugim zvaničnicima.

„Možemo da izgradimo zeleni most preko Atlantika i izgradimo zajednička zelena… tržišta“, citiralo je Habeka u nedelju nemačko ministarstvo ekonomije, u planu planiranih sastanaka na kojima je učestvovao i njegov francuski kolega Bruno Le Mer, piše Rojters.

Rojters je u subotu citirao francuske zvaničnike koji su rekli da će Habek i Le Mer iskoristiti sastanke da pritisnu visoke američke zvaničnike da ne pokušavaju da aktivno privlače zelene investicije iz Evrope usred zabrinutosti Evrope u vezi sa američkim subvencijama za zelenu tehnologiju.

U skladu sa Zakonom o smanjenju inflacije (IRA) vrednom više milijardi dolara, Vašington će subvencionisati proizvode u rasponu od električnih automobila do solarnih panela sve dok ispunjavaju uslove da budu lokalno proizvedeni.

„SAD sada usmeravaju svoju ekonomiju ka zelenim tržištima i podstiču smanjenje troškova u razvoju tehnologija pogodnih za klimu“, rekao je Habek.

„To je dobro, ali važno je da se to dešava u prijateljskoj, fer konkurenciji i da na taj način vodi ka napretku klimatski neutralnih tehnologija.“

Vlade EU su zabrinute da bi IRA mogla ne samo da stavi evropske proizvođače u nepravedan položaj, već i da odvuče investicije iz Evrope u Sjedinjene Države. Oni će verovatno želeti da istraže izuzetke kada Sjedinjene Države sprovedu planove.

Pored Jelen, njih dvoje će se sastati i sa američkom trgovinskom predstavnicom Ketrin Tai i sekretarkom za trgovinu Đinom Rajmondo, navodi se u saopštenju nemačkog ministarstva.

Razgovori će biti fokusirani na paket subvencija SAD u kontekstu budućih trgovinskih odnosa između EU i Sjedinjenih Država.