Nemački industrijski gigant očekuje finansijski gubitak na izlasku iz Rusije

Nemački industrijski gigant očekuje finansijski gubitak na izlasku iz Rusije

Nemački gigant robe široke potrošnje Henkel AG očekuje neto finansijski gubitak pri izlasku iz Rusije, objavila je kompanija ove nedelje ne otkrivajući razmere štete.

Henkel je u četvrtak otkrio da je potpisao sporazum o prodaji svog poslovanja u Rusiji konzorcijumu lokalnih investitora za 54 milijarde rubalja (601 milion evra).

Grupa uključuje kompanije kao što su Augment Investments, Kismet Capital Group i Elbrus Services. Henkel je naglasio da kupci ne podležu sankcijama EU ili SAD, dodajući da imaju „dugogodišnje poslovne odnose u zapadnim zemljama“.

Komentarišući gubitke nastale odlaskom iz Rusije, proizvođač je istakao da će iznos zavisiti od kursa tokom transakcije. Dodalo je da će dati dodatne detalje o ugovoru u svojoj objavi o zaradi u prvom polugodištu u avgustu.

Bivša Henkelova fabrika u Lenjingradskoj oblasti održaće proizvodnju i radna mesta nakon odlaska giganta robe široke potrošnje, najavio je u petak zamenik šefa regiona Dmitrij Jalov.

Henkel, koji je glavni proizvođač proizvoda za čišćenje, deterdženata i lepka, radi u Rusiji više od 30 godina i vodio je 11 proizvodnih lokacija u zemlji. Najavila je povlačenje prošle godine zajedno sa velikim brojem drugih zapadnih kompanija, nakon početka sukoba između Rusije i Ukrajine.