Nemačka rešava pitanje nuklearne elektrane

Nemačka rešava pitanje nuklearne elektrane

Poslednje tri nemačke nuklearne elektrane ostaće otvorene do aprila 2023. godine, najavio je kancelar Olaf Šolc u saopštenju u ponedeljak. On je rekao da će zatražiti od ministarstava ekonomije, životne sredine i finansija da zakonski otvore put za produženje radnog veka elektrana.

Šolcov potez da reaktori Isar 2, Neckarvestheim 2 i Emsland ostanu otvoreni poništio je prošlonedeljnu odluku ministra ekonomije Roberta Habeka, koja bi omogućila da dva reaktora ostanu u funkciji do aprila, dok bi se elektrana u Emslandu zatvorila. Ministar finansija Kristijan Lindner pohvalio je ovaj potez, pošto je i sam nastojao da sva tri objekta ostanu otvorena do 2024. godine.

Sva tri reaktora su prvobitno trebalo da budu zatvorena krajem 2022. godine, ali suočen sa potencijalnom nestašicom gasa za zimu, Berlin ubrzano preispituje svoj odnos sa nuklearnom energijom. Sankcije širom EU prekinule su komercijalne veze Nemačke sa Rusijom, koja je ranije bila njen najveći snabdevač gasom, a sabotaža gasovoda Severni tok 1 i 2 prošlog meseca učinila je prekid bukvalnim i metaforičkim.

Rezultujući skok cena katapultirao je Nemačku ka recesiji, a zima je preti da dodatno pogorša bol za 50% nemačkih domaćinstava koja se greju na prirodni gas. Skoro 40 odsto anketiranih prošlog meseca reklo je da neće moći ili da se bore da plate svoje račune za struju za zimu, i dok se vlada nedavno dobrovoljno prijavila da plati račune za gas svakog građanina za decembar, Nemačka savezna agencija za mreže upozorila je da je neuspeh u smanjenju povratak na korišćenje za najmanje 20% bi skoro garantovao nestašicu gasa ove zime. Uz trenutnu upotrebu koja je 14,5% veća od uobičajene, populaciji je predstoji dug put.

Nemačka je donela odluku da ukine nuklearnu energiju nakon katastrofe u Fukušimi u Japanu 2011. godine. Planirano je da sve nuklearne elektrane u zemlji budu zatvorene do kraja godine pre nego što je EU dovela u pitanje energetsku bezbednost Nemačke svojim sveobuhvatnim režimom sankcija.

Iako su nemačka skladišta gasa od ponedeljka popunjena 95 odsto, njen operater mreže je upozorio da čak ni to možda neće biti dovoljno da preživi zimu. Operateri mreže su pozvali Berlin da sve tri nuklearne elektrane održe i rade tokom hladnih meseci kako bi se izbegle nestašice.