Nemačka proizvodnja dostigla četvoromesečni minimum

Nemačka proizvodnja dostigla četvoromesečni minimum

Nemačka proizvodna aktivnost pala je znatno ispod očekivanja u februaru, što ukazuje na ubrzanu stopu ekonomskog pada, pokazuju najnoviji podaci koje je prikupio S&P Global.

Indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) u ekonomskoj moćnici evrozone naglo je pao ispod očekivanja ekonomista, sa 45,5 u januaru na 42,3 ovog meseca, dostigavši najniži nivo u poslednja četiri meseca. Ukupna poslovna aktivnost u Nemačkoj je pala na 46,1 sa 47. Očitavanje ispod 50 ukazuje na kontrakciju.

Nemačke fabrike nastavljaju da se bore usred pada globalne tražnje, posebno iz Kine, visokih kamata i skupe energije, pokazuju brojke.

Pad je okarakterisan naglim smanjenjem proizvodne proizvodnje i strmijom stopom kontrakcije, naglašavajući sve veće poteškoće u sektoru, saopštio je S&P Global.

„Nakon tračka nade poslednjih meseci, nemačka industrija se sada oseća prilično mračno“, rekao je Tarik Kamal Čaudri, ekonomista u Hamburškoj komercijalnoj banci. Podaci otkrivaju „pad proizvodnje, uz nagli pad novih porudžbina kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou“. Kako se povećavaju strahovi od produbljivanja pada najveće ekonomije EU, proizvođači su pesimistični u pogledu izgleda za 2024. godinu, kažu ekonomisti.

Prema S&P Globalu, proizvodnja i izvoz u Nemačkoj su zabeležili brz pad u novim poslovima, što je doprinelo ekonomskim izazovima zemlje.