Nemačka objašnjava zašto ne može da koristi alternativni put za ruski gas

Nemačka objašnjava zašto ne može da koristi alternativni put za ruski gas

Nemačka ne može da koristi novi alternativni gasovod za transport prirodnog gasa iz Rusije, Severni tok 2, iako je njegova uobičajena ruta, Severni tok 1, zatvorena zbog održavanja, ponovila je vlada zemlje u ponedeljak.

„Severni tok 2 nije sertifikovan, nema zakonsku dozvolu [za rad]. Ovo pitanje nije relevantno“, rekla je Beate Baron, predstavnica Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske akcije, na brifingu u Berlinu, a citira novinska agencija TASS.

Saopštenje dolazi pošto je Gasprom navodno proglasio višu silu za protok gasa u EU preko Severnog toka 1, navodeći „vanredne“ okolnosti koje su van njegove kontrole. Gasovod je trenutno zatvoren zbog održavanja do četvrtka. U Nemačkoj, međutim, postoji zabrinutost da Gasprom neće nastaviti snabdevanje kada radovi budu završeni.

Gasovod Severni tok 2, koji ide od Rusije do Nemačke preko Baltičkog mora, ima kapacitet da transportuje 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje i njegova izgradnja je završena prošlog septembra. Međutim, proces sertifikacije je više puta odlagan zbog protivljenja SAD i zabrinutosti u Evropi zbog sve veće energetske zavisnosti od Rusije. U februaru, pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, nemačke vlasti su odbile sertifikaciju gasovoda i projekat je zaustavljen na neodređeno vreme. Berlin sada navodno razmatra prenamenu delova neiskorišćenog gasovoda za LNG terminal.

Generalni direktor Gasproma Aleksej Miler rekao je prošlog meseca da je gasovod spreman za puštanje u rad i da bi mogao da počne da ispumpava gas u Nemačku u bilo kom trenutku.