Nemačka kompanija prodaje poslovanje sa toplotnim pumpama firmi Carrier

Nemačka kompanija prodaje poslovanje sa toplotnim pumpama firmi Carrier

Nemačka grupa Viesman prodaje svoje poslovanje sa toplotnim pumpama, koje se smatraju ključnom tehnologijom za poboljšanje klimatskih uslova, kompaniji Carrier Global Corp. sa sedištem u Floridi, u sklopu ugovora od 12 milijardi evra.

Prodaja Viessmannove delatnosti „klimatska rešenja“, koja uključuje toplotne pumpe i koju su obe kompanije najavile kasno u utorak, dolazi u trenutku kada Nemačka postavlja planove za postepeno ukidanje sistema grejanja na gas i lož ulje kao način za suzbijanje globalnog zagrevanja. Toplotne pumpe se smatraju važnim za odvikavanje Nemaca od tih sistema, prenosi AP.

Nemački vicekancelar Robert Habek, koji vodi te planove, rekao je da je Viesmanov dogovor pokazao da je tržište toplotnih pumpi „toliko privlačno da privlači investicije“. On je u saopštenju naveo da će vlada ispitati dogovor.

„Važno je da prednosti naše energetske politike i profiti koji se njome ostvaruju i dalje budu od koristi Nemačkoj kao lokaciji“, rekao je on. „Obratićemo pažnju na ovo.“

Viši opozicioni poslanik Jens Spahn, u komentaru za novinsku grupu RND, optužio je vladu da vrši pritisak na proizvođače da brzo pojačaju svoju proizvodnju ili rizikuju da izgube tržišni udeo u odnosu na azijske konkurente.

„Očigledno su za to potrebni strani investitori“, rekao je on, tvrdeći da je politika vlade dovela do „rasprodaje nemačke toplotne pumpe“.

Dogovor podrazumeva da Carrier plati 80% u gotovini i 20% u akcijama Carrier-a Viessmannu. Tako će porodični Viessmann postati jedan od najvećih akcionara kompanije Carrier, Palm Beach Gardensa, Florida. Generalni direktor nemačke kompanije Maks Visman pridružiće se upravnom odboru Carrier-a kada posao bude završen, što se očekuje krajem godine.

Carrier, čije poslovne aktivnosti uključuju hlađenje, rekao je da će odeljenje za klimatska rešenja kompanije Viessmann obezbediti „ikoničan, vrhunski brend u segmentu najvećeg rasta na globalnom tržištu toplotnih pumpi i tržišta energetske tranzicije“.

Viesman je rekao da bi „globalni domet, širok portfolio proizvoda, finansijska snaga i zajednička posvećenost održivosti” američke kompanije omogućili njenom poslovanju da „maksimizira naš uticaj na nezavisnu energetsku tranziciju Evrope”.

Nemačka kompanija je saopštila da su se dve strane složile da isključe otpuštanja na tri godine i da garantuju budućnost glavnih proizvodnih, istraživačkih i razvojnih lokacija Viesmannove divizije na pet godina i njenog sedišta u centralnom nemačkom gradu Alendorfu na 10 godina.

Divizija ima oko 11.000 zaposlenih. Viesman je rekao da će im biti isplaćeno 106 miliona evra kao jednokratni bonus koji označava „106 godina uspeha“ kada se posao završi.